8 najczęstszych błędów, jakie popełniamy podczas przygotowywania grzybów. Lepiej ich unikać!

Sezon na grzyby w pełni! Są pyszne i można wyczarować z nich wiele różnych potraw. Czasami jednak nie zajmujemy się nimi właściwie. Zobacz, jakie grzybowe błędy popełniamy najczęściej w naszej kuchni.

#1 Przechowywanie w plastikowej torbie
Najczęściej kupowanymi w sklepach grzybami są pieczarki. I większość z nas ładuje je do plastikowej torby. Pomijając już kwestię ekologii, nie jest to najlepsze rozwiązanie! Gromadząca się w środku wilgoć sprawia, że grzyby szybko stają się miękkie i pleśnieją.


Przechowuj je w papierowej torbie– zapewni ona lepszą cyrkulację powietrza i wchłonie nadmiar wilgoci.



#2 Zbyt blisko jedzenia
Grzyby jak gąbka chłoną zapach. Przechowywanie ich w pobliżu intensywnie pachnącego jedzenia lub po prostu brzydkich zapachów sprawia, że wchłaniają one cząsteczki zapachowe i tracą swój leśny aromat.


Trzymaj je z dala od serów, ziół i resztek jedzenia.
#3 Używanie mokrych grzybów


To dość popularny błąd. Zdarza się, że wrzucamy wilgotne grzyby prosto do gotowania. Przez to stają się gumowate. Wystarczy, że zanim ich użyjesz odcedzisz nadmiar wody na durszlaku i osusz je ręcznikiem kuchennym. Możesz także użyć czystej szmatki.



#4 Nierozgrzana patelnia
Zanim wrzucisz swoje grzyby na patelnię pamiętaj o tym, żeby porządnie ją rozgrzać. Użyj ciężkiej, najlepiej żeliwnej, patelni, ponieważ lepiej utrzyma ona ciepło. Grzyby mają porowatą konsystencję, co sprawia, że bardzo łatwo wypuszczają wodę. Jeśli wrzucimy je na niezbyt gorącą płytę sprawimy, że zamiast pięknie się usmażyć- ugotują się.


#5 Za mało tłuszczu
Pamiętasz o porowatej konsystencji? Wpływa ona również na to, ile tłuszczu dodaje się na patelnię. Jeśli znajduje się na niej za mało oleju to gąbkowata struktura grzybów wchłania cały tłuszcz i w efekcie stają się one podatne na zwęglenie i zbytnie brązowienie. A chyba nie chciałbyś przypalić grzybów?
Gdy zauważysz, że patelnia robi się sucha- dodaj trochę oleju lub masła.

#6 Wrzucanie zbyt dużej ilości
Mówi się, że czas to pieniądz. Jednak w tym przypadku warto chwilę poczekać. Nie wrzucaj od razu wszystkich grzybów, jeśli nie masz odpowiednio dużej średnicy patelni. Więcej grzybów-więcej wody, więcej wody- słabsze smażenie.

#7 Zbyt wczesne solenie
Sól to ważna przyprawa, szczególnie podczas przygotowywania grzybów. Nie dodaj jej jednak za wcześnie. Poczekaj, aż grzyby lekko się przesmażą i stracą nadmiar wody.
#8 Częste mieszanie
Pozwól grzybom trochę poleżeć. Niech złapią równomierny, brązowozłoty kolor i staną się delikatnie chrupkie, zanim je przemieszasz.

Komentarze