Czego należy unikać, aby dania z grilla były perfekcyjne

Planujesz grilla i chcesz, aby wszystko się udało? Nie wiesz co zrobić, aby dania z grilla były perfekcyjne pod każdym względem?

Nie martw się, trafiłaś w odpowiednie miejsce i już za chwilę dowiesz się czego unikać, aby uzyskać zadawalające efekty. I to za każdym razem!


#1 Grill nie jest rozgrzany



Jeśli chcesz, aby dania z grilla były idealne, musisz pamiętać o odpowiednim rozgrzaniu sprzętu. Proces ten powinien trwać ok. 20 minut.
Dzięki czemu smażone mięso i warzywa staną się prawdziwą ucztą!
#2 Nie potrafisz pracować z „gorącymi punktami” na grillu



Grill nagrzewa się w różnym stopniu i wiadomo, że ma strefy z wyższą i niższą temperaturą. Ważne, aby opanować sztukę umiejętnego wykorzystania tych różnic.


Jeśli będziesz umieszczać duże kawałki mięsa tylko na gorących punktach grilla, bardzo szybko doprowadzisz do tego, że mięso z wierzchu będzie wydawało się gotowe, ale w środku będzie nadal surowe! Z kolei jeśli przytrzymasz je w takich warunkach zbyt długo, możesz spalić je na wiór.
Dlatego warto kłaść mięso w gorących punktach na początku, a potem przenosić je w punkty z niższą temperaturą, dzięki czemu mięso będzie mieć wystarczająco czasu, aby upiec się zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz.


#3 Zbyt długo marynujesz mięso



Tak, mięso przed włożeniem na grilla, należy zamarynować. Ale jednocześnie musimy pamiętać o umiarze. W przeciwnym wypadku, efekty mogą nie być wcale zadawalające.
Warto więc pamiętać, że wołowinę i wieprzowinę należy marynować od 2 do 24 godzin, drób minimum 2 godziny, a ryby od 15 do 30 minut.
#4 Szaszłyki na grillu stają się płonącymi pochodniami

Aby uniknąć tego typu wpadek na grillu, wystarczy pamiętać o prostej i sprawdzonej sztuczce. Pół godziny przed planowanym grillem, umieść patyczki na szaszłyki w misce z wodą. To skutecznie rozwiąże problem.
#5 Zbyt często zdejmujesz pokrywkę z grilla

Ten punkt kieruje do osób, które mają grille z zamykanym wieczkiem. Jeśli zbyt często będziecie sprawdzać w jakim stanie znajduje się mięso, sprawicie, że ciepło z grilla będzie uciekać bardzo szybko, a co za tym idzie, mięso może być niedopieczone w środku.
Zasada ta działa podobnie jak w przypadku piekarnika, jeśli otwieramy go podczas pieczenia, spada temperatura i ciasto może po prostu nie wyrosnąć.
#6 Za wcześnie nakładasz słodkie sosy na pieczone mięso

Sosy z wysoką zawartością cukru powinnaś nakładać na mięso w końcowym etapie grillowania (2 minuty przed końcem). Jeśli o tym zapomnimy, w szybki sposób możemy spalić mięso, przez co nie będzie nadawać się do jedzenia.
#7 Małe i cienkie warzywa grillujesz bezpośrednio na ruszcie grillowym

To kolejny duży błąd, z którym pora skończyć. Małe elementy mogą wpaść pomiędzy przerwy w ruszcie. A nie chcesz przecież, aby grillowanie zamieniło się w walkę o każdy kawałek. To ma być miły i relaksujący czas w gronie najbliższych.
Jak rozwiązać ten problem? Zainwestuj w specjalne tacki lub kratki na grilla, na których będziesz mogła ułożyć np. szparagi i bez problemu przygotować je na grillu.
#8 Daj odpocząć zgrillowanemu mięsu

Nie podawaj upieczonego mięsa na grillu od razu. Daj mu ok. 10 minut na odpoczynek, dzięki czemu nie tylko zyska na smaku, ale i będzie łatwiej je skonsumować.
#9 Nie czyścisz grilla po każdym użyciu

Tylko systematyczne i dokładne czyszczenie grilla sprawi, że sprzęt posłuży nam na lata. Co więcej, jego czyszczenie nie będzie jedną, wielką męką. Wręcz przeciwnie pójdzie szybko i sprawnie.
I tu muszę dodać, że przy czyszczeniu rusztu, nie musisz mieć specjalnego sprzętu. Zabrudzenia pomoże usunąć zwykła folia aluminiowa!
Zobacz także: 15 przepisów na genialne przekąski na grilla
Komentarze