Wirtualna Polska

Czego należy unikać, aby dania z grilla były perfekcyjne

Czego należy unikać, aby dania z grilla były perfekcyjne

Planujesz grilla i chcesz, aby wszystko się udało? Nie wiesz co zrobić, aby dania z grilla były perfekcyjne pod każdym względem?

Wirtualna Polska

Nie martw się, trafiłaś w odpowiednie miejsce i już za chwilę dowiesz się czego unikać, aby uzyskać zadawalające efekty. I to za każdym razem!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#1 Grill nie jest rozgrzany

<a href=pixabay.com‎">

pixabay.com‎

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jeśli chcesz, aby dania z grilla były idealne, musisz pamiętać o odpowiednim rozgrzaniu sprzętu. Proces ten powinien trwać ok. 20 minut.

Dzięki czemu smażone mięso i warzywa staną się prawdziwą ucztą!

#2 Nie potrafisz pracować z „gorącymi punktami” na grillu

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
<a href=pixabay.com‎">

pixabay.com‎

Grill nagrzewa się w różnym stopniu i wiadomo, że ma strefy z wyższą i niższą temperaturą. Ważne, aby opanować sztukę umiejętnego wykorzystania tych różnic.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jeśli będziesz umieszczać duże kawałki mięsa tylko na gorących punktach grilla, bardzo szybko doprowadzisz do tego, że mięso z wierzchu będzie wydawało się gotowe, ale w środku będzie nadal surowe! Z kolei jeśli przytrzymasz je w takich warunkach zbyt długo, możesz spalić je na wiór.

Dlatego warto kłaść mięso w gorących punktach na początku, a potem przenosić je w punkty z niższą temperaturą, dzięki czemu mięso będzie mieć wystarczająco czasu, aby upiec się zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#3 Zbyt długo marynujesz mięso

<a href=pixabay.com‎">

pixabay.com‎

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Tak, mięso przed włożeniem na grilla, należy zamarynować. Ale jednocześnie musimy pamiętać o umiarze. W przeciwnym wypadku, efekty mogą nie być wcale zadawalające.

Warto więc pamiętać, że wołowinę i wieprzowinę należy marynować od 2 do 24 godzin, drób minimum 2 godziny, a ryby od 15 do 30 minut.

#4 Szaszłyki na grillu stają się płonącymi pochodniami

<a href=pixabay.com‎">

pixabay.com‎

Aby uniknąć tego typu wpadek na grillu, wystarczy pamiętać o prostej i sprawdzonej sztuczce. Pół godziny przed planowanym grillem, umieść patyczki na szaszłyki w misce z wodą. To skutecznie rozwiąże problem.

#5 Zbyt często zdejmujesz pokrywkę z grilla

<a href=pinterest.com‎">

pinterest.com‎

Ten punkt kieruje do osób, które mają grille z zamykanym wieczkiem. Jeśli zbyt często będziecie sprawdzać w jakim stanie znajduje się mięso, sprawicie, że ciepło z grilla będzie uciekać bardzo szybko, a co za tym idzie, mięso może być niedopieczone w środku.

Zasada ta działa podobnie jak w przypadku piekarnika, jeśli otwieramy go podczas pieczenia, spada temperatura i ciasto może po prostu nie wyrosnąć.

#6 Za wcześnie nakładasz słodkie sosy na pieczone mięso

<a href=pixabay.com‎">

pixabay.com‎

Sosy z wysoką zawartością cukru powinnaś nakładać na mięso w końcowym etapie grillowania (2 minuty przed końcem). Jeśli o tym zapomnimy, w szybki sposób możemy spalić mięso, przez co nie będzie nadawać się do jedzenia.

#7 Małe i cienkie warzywa grillujesz bezpośrednio na ruszcie grillowym

<a href=pinterest.com‎">

pinterest.com‎

To kolejny duży błąd, z którym pora skończyć. Małe elementy mogą wpaść pomiędzy przerwy w ruszcie. A nie chcesz przecież, aby grillowanie zamieniło się w walkę o każdy kawałek. To ma być miły i relaksujący czas w gronie najbliższych.

Jak rozwiązać ten problem? Zainwestuj w specjalne tacki lub kratki na grilla, na których będziesz mogła ułożyć np. szparagi i bez problemu przygotować je na grillu.

#8 Daj odpocząć zgrillowanemu mięsu

<a href=pixabay.com‎">

pixabay.com‎

Nie podawaj upieczonego mięsa na grillu od razu. Daj mu ok. 10 minut na odpoczynek, dzięki czemu nie tylko zyska na smaku, ale i będzie łatwiej je skonsumować.

#9 Nie czyścisz grilla po każdym użyciu

<a href=pinterest.com‎">

pinterest.com‎

Tylko systematyczne i dokładne czyszczenie grilla sprawi, że sprzęt posłuży nam na lata. Co więcej, jego czyszczenie nie będzie jedną, wielką męką. Wręcz przeciwnie pójdzie szybko i sprawnie.

I tu muszę dodać, że przy czyszczeniu rusztu, nie musisz mieć specjalnego sprzętu. Zabrudzenia pomoże usunąć zwykła folia aluminiowa!

Zobacz także: 15 przepisów na genialne przekąski na grilla


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×