Błędy podczas smażenia kotletów mielonych, jakie popełniamy najczęściej. To one rujnują ich smak

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

Jak przygotować kotlety mielone, co zrobić, żeby nie wyciekała z nich woda? Zobacz najczęściej popełniane błędy podczas smażenia kotletów i nie popełniaj ich dłużej w swojej kuchni.

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który gości na stałe w naszych domach. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, dzięki czemu świetnie sprawdzają się na szybki obiad. W naszym rodzinnym domu obowiązkowo mielone serwowano w towarzystwie buraczków i tłuczonych ziemniaków. To właśnie prostota potrafi czasem przysporzyć trochę niespodzianek. Poczytaliśmy, popytaliśmy, posmażyliśmy i w efekcie powstała lista błędów, których lepiej unikać.

#1 Bułka czy bułka tarta?

Są dwie szkoły robienia kotletów: jedna mówi o tym, żeby do środka dodawać bułkę tartą. Inna z kolei mówi o namoczeniu bułki i wrzuceniu jej w całości do mięsa. Wiele osób bułkę moczy w wodzie, co jest błędem. Zniszczy ona strukturę mięsa i może dodać nieprzyjemnego zapachu. Bułkę do mielonych zamaczaj zawsze w mleku- mięso po obróbce termicznej będzie idealnie soczyste, a kotlety nie będą się rozpadać na patelni.

Jeśli sięgasz po namoczoną bułkę- nie dodawaj już tartej. W przeciwnym wypadku Twoje kotlety będą zbite i twarde.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

#2 Gotowe mielone

Chociaż gotowe, zmielone mięso poporcjowane w tackach to duże ułatwienie, to o wiele lepiej jest samodzielnie zmielić w domu kawałek łopatki. Dzięki temu dokładnie wiemy, co jest w środku.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

#3 Błędy podczas smażenia kotletów- cebula i czosnek

Jednym ze składników kotletów mielonych jest cebula. Nie dodawaj jej w surowej formie. Podsmaż posiekane warzywo na patelni z olejem lub masłem aż się zarumieni. Nie zapominaj też o tym, aby dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodatkowo wzbogaci on smak i aromat naszych kotletów.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

#4 Za mała ilość oleju

Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Dzięki temu kotlety równomiernie się obsmażą. Wbrew pozorom, smażenie w dużej ilości tłuszczu sprawi, że kotlety nie pochłoną go też zbyt dużo.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

#5 Zbyt dużo kotletów

Nie wrzucaj zbyt dużo kotletów na raz na patelnię. Obniży to temperaturę oleju, z mięsa wytrąci się woda i nie będą one aż tak smaczne. Uzbrój się w odrobinę cierpliwości i smaż kotlety tak, aby każdy z nich miał swoją przestrzeń na patelni.

Zobacz również:Pr

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

Dzięki tym prostym wskazówkom przygotujesz kotlety po prostu idealne. Miękkie, puszyste, z chrupiącą panierką- na sam myśl cieknie nam ślinka!

Przepis na gniecione, chrupiące ziemniaki znajdziesz na naszym kanale YouTube

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×