Proste zasady gotowania makaronu. Nie popełniaj już tych podstawowych błędów

Uwielbiamy makaron i jemy go w Polsce nawet kilka razy w tygodniu.  Mimo to podczas jego przygotowywania wciąż popełniamy wiele błędów. Przedstawiamy proste zasady gotowania makaronu, które sprawią, że przygotujesz go jak prawdziwy Włoch.

Gotowanie makaronu może utrudnić nam życie, a źle ugotowany makaron może zepsuć nawet najlepsze danie. Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty i zarazem miękki, a przelewanie go woda nie poprawi naszej sytuacji. 

Proste zasady gotowania makaronu – nie przelewaj wodą

To właśnie jeden z głównych błędów, które tak często popełniamy. Ten nawyk prawdopodobnie wiele osób wyniosło z domu, ponieważ tak robiły nasze babcie i mamy, by zapobiec jego sklejaniu się. W przypadku makaronów z pszenicy durum jest to zabieg zupełnie zbędny, żeby nie powiedzieć szkodliwy. Dobrze ugotowany makaron al dente nie wymaga przelewania wodą. Wystarczy go przemieszać.

Przelewając makaron wodą pozbywamy się cennej skrobii, która nadaje sosom gęstości i sprawia, że lepiej trzymają się makaronu.

Olej do makaronu – dodawać czy nie?

Wciąż trwa spór o to, czy dodawać olej w trakcie gotowania makaronu, czy też nie? Dodanie oleju do wody, w której gotujemy makaron, nie zapobiegnie jego sklejaniu. Według wielu szefów kuchni makaron powinien gotować się tylko i wyłącznie w posolonej wodzie. Dolewanie oleju lub oliwy jest często powielanym mitem.

Mały garnek, dużo makaronu

Oto jedna z głównych błędów, które popełniamy, który wpływa na sklejenie się makaronu. Na opakowaniu producent umieszcza informacje, w jakiej ilość wody należy ugotować daną ilość makaronu. Zastosuj się do tych wskazówek i użyj odpowiedniej ilość wody do ugotowania makaronu. Zanim wrzucisz makaron do garnka, zagotuj i posól wodę. Dodatkowo ważne jest to, aby od razu po wrzuceniu zamieszać makaron.

proste zasady gotowania makaronu

Jak ugotować makaron al dente?

Niezależnie, czy gotujesz makaron do spaghetti, czy są to świderki, nitki a może kokardki. Jedno jest najważniejsze. Makaron al dente będzie najlepszy. Nie tylko z gastronomicznego punktu widzenie, ale również zdrowotnego. Bardzo ważne jest, aby sprawdzać na opakowaniu podany przez producenta proponowany czas gotowania. Jeśli makaron jest „al dente”, powinno się czuć lekki opór przy przegryzaniu lub przecięciu go widelcem.

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×