Porady9 najpopularniejszych błędów podczas pieczenia, które mogą zrujnować Twoje wypieki

9 najpopularniejszych błędów podczas pieczenia, które mogą zrujnować Twoje wypieki

9 najpopularniejszych błędów podczas pieczenia, które mogą zrujnować Twoje wypieki
Ewa
16.10.2020 15:12

Na początek: umówmy się, każdy popełnia błędy. Ale niektóre z nich warto wyeliminować. Zawodowi piekarze i cukiernicy podzielili się swoimi spostrzeżeniami na temat błędów, które najczęściej popełniają amatorzy.

#1 Niedokładne czytanie przepisu

Najwięcej błędów podczas pieczenia wynika z tego, że niedokładnie czytamy przepisy! Mylimy kolejność, proporcje, robimy na oko. Pozornie niewielkie zmiany- takie jak zmniejszenie ilości cukru lub zmiana rodzaju mąki- może mieć ogromny wpływ na gotowy produkt. Gdy pierwszy raz przygotowujesz przepis- trzymaj się go naprawdę dokładnie.

#2 Za mało rozgrzany piekarnik

Zawsze, ale to zawsze, porządnie rozgrzewaj piekarnik i nie wkładaj ciasta, bo "nie no, już będzie ok". Może to naprawdę wpłynąć na teksturę i wygląd, a także na czas. Brak odpowiedniego rozgrzania może prowadzić między innymi do powstania płaskich i twardych ciastek oraz gęstych i nierówno upieczonych ciast”.

#3 Od razu zabierasz się za pieczenie

Jeśli przygotowujesz masę na ciastka- pozwól jej odpocząć. Tłuszcz wtedy stwardnieje i ciastka będą miały jeszcze lepszą konsystencję.

#4 Rozbijasz jajka prosto do miski

I do tego robiąc to o jej brzeg. Po pierwsze, łatwiej wtedy o to, żeby kawałki skorupki wpadły do środka. Ale nie to jest największym problemem. Niestety, nawet jeśli wbijesz 2 jajka i są one ok, to następne może okazać się zepsute. I wtedy całe ciasto do kosza. Wbijaj je do osobnej miseczki i z miseczki dodawaj do ciasta, żebyś mógł mieć kontrolę nad ich świeżością.

#5 Wrzucasz wszystkie składniki od razu

Kolejność ma znaczenie. Jeśli przepis zaczyna się od tłuszczu (np. masła) i cukru- zacznij od utarcia ich razem na puszystą masę. Gdy dodajesz jajka- dodawaj je jedno po drugim, żeby dobrze się wymieszało i ciasto zachowało lekką konsystencję.

#6 Nie przesiewasz suchych składników

Zawsze przesiewaj suche składniki. Jest to szczególnie ważne w przypadku cukru pudru podczas robienia kremu, aby masło i cukier puder bezproblemowo się wymieszały.

Obraz

#7 Zaglądasz do piekarnika

Kiedy wkładasz coś do piekarnika do upieczenia, bardzo kusi, żeby zajrzeć do środka. Staraj się to robić jak najrzadziej. Po otwarciu drzwi piekarnika całe gorące powietrze ucieka, obniżając w ten sposób temperaturę w środku. W porządku jeśli zdarzy się to kilka razy, ale jeśli będziesz sprawdzać dalej ... upieczenie zajmie wieczność
Jeśli często pieczesz: zainwestuj w termometr do piekarnika, aby poznać prawdziwą temperaturę piekarnika. Niektóre po prostu nie są dokładne.

#8 Polewasz lukrem gorące wypieki

Jeśli nakładasz lukier na gorącą powierzchnię, to momentalnie spływa. Poczekaj chwilę, aż ciasto będzie miało temperaturę pokojową lub będzie całkowicie zimne (w szczególności, gdy chcesz zrobić bardziej skomplikowane dekoracje). Zobacz nasz sprawdzony przepis na lukier.

#9 Nieodpowiednie barwienie kremu

Samo wrzucenie garści barwnika spożywczego zrujnuje teksturę i może zabarwić później zęby. Dodaj odrobinę barwnika do lukru lub kremu i pozostaw na kilka godzin (jeśli w składzie są jajka- schowaj do lodówki). Jeśli barwnika potrzeba więcej, aby uzyskać pożądany kolor, dodaj go i powtórz proces.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także