Porady12 najczęstszych błędów kulinarnych, które mogą totalnie zrujnować nawet najlepszy przepis

12 najczęstszych błędów kulinarnych, które mogą totalnie zrujnować nawet najlepszy przepis

12 najczęstszych błędów kulinarnych, które mogą totalnie zrujnować nawet najlepszy przepis
Frania
04.01.2019 14:57, aktualizacja: 05.02.2019 11:14

Praca w kuchni wymaga od nas nie tylko sporo wiedzy, ale też sprytu i doświadczenia. W przeciwnym wypadku łatwo o wpadkę, przez co katastrofa kulinarna murowana.

Dlatego dziś przychodzę z kolejną dawką ważnych informacji. Dzięki nim raz na zawsze skończysz z najczęściej popełnianymi błędami kulinarnymi.

#1 Niedobór lub przesyt soli podczas gotowania makaronu

Obraz

Podstawą doskonałego makaronu jest odpowiedni sposób solenia wody, w której go przygotowujemy. Dlatego też warto pamiętać, że na 300 g gotującego się makaronu powinniśmy użyć łyżkę soli.

#2 Przepełniona patelnia

Obraz

Jeśli zależy Ci na tym, aby smażone mięso miało chrupiącą skórkę, zadbaj o bardzo ważny czynnik. Jest nim odpowiednia ilość miejsca na patelni.

Kiedy umieszczamy na patelni zbyt dużo mięsa, sprawiamy, że zamiast smażenia, podlega ono procesowi gotowania. Tym samym nici ze smacznej i chrupiącej skórki.

#3 Podczas gotowania używasz zimnej patelni

Obraz

Jeśli chcesz przygotować smaczne danie z patelni, zawsze podgrzej ją przed wrzuceniem składników. To podstawowa zasada, której nie należy bagatelizować w żadnym wypadku.

#4 Smażenie na oliwie z oliwek

Obraz

W wysokich temperaturach oliwa z oliwek traci całą swoją wartość odżywczą, co może mieć negatywny wpływ na smak dania, które przygotowujesz. Oliwę z oliwek stosuj do sałatek, natomiast podczas smażenia wykorzystuj olej.

#5 Zbyt częste przewracania mięsa

Obraz

W trakcie smażenia nie należy zbyt często przerzucać mięsa. W przeciwnym wypadku możesz skończyć z przesuszonym mięsem lub zrujnowaną panierką.

W tym konkretnym przypadku trzymaj się zasady - mniej znaczy lepiej ?

#6 Wrzucanie na patelnie zamrożonego mięsa

Obraz

Postępując w ten sposób nie powinnaś dziwić się, że po skończonym procesie, pomimo, że mięso z zewnątrz będzie wyglądało na gotowe, w środku nadal będzie surowe.

Mięso najlepiej wyjąć z zamrażarki na kilka godzin wcześniej przed smażeniem.

#7 Zły dobór patelni podczas gotowania

Obraz

Kolejny błąd z którym należy w końcu skończysz w kuchni, to zły dobór patelni. I tak nieprzywierająca patelnia służy do przygotowania jajek i naleśników. Jeśli zaś masz zamiar smażyć mięso, użyj patelni grillowej lub żeliwnej.

#8 Gotowanie jajek w zły sposób

Obraz

Jeśli chcesz, aby Twoje jajka na twardo miały idealny kolor i wygląd, tuż po zagotowaniu wody, zdejmij je z palnika i pozostaw w gorącej wodzie na 10 minut.

#9 Przechowywanie wszystkich warzyw i owoców w lodówce

Obraz

Takie produkty jak: pomidory, cebula, czosnek, cukinia, bakłażany i owoce tropikalne nie powinny być przechowywane w lodówce. Dużo lepiej będą smakować w temperaturze pokojowej. Co więcej, trzymając je w zimniej lodówce skracasz ich okres przydatności.

#10 Jedzenie mięsa zaraz po przygotowaniu

Obraz

Naprawdę warto poczekać kilka minut i zjeść mięso później. Dzięki temu będziesz mogła liczyć na prawdziwą ucztę w 100%

#11 Brak zapoznania się z przepisem przed gotowaniem

Obraz

Często spotkałam się z tym, że osoby przygotowujące jakieś danie po raz pierwszy, nie zapoznały się z całym przepisem zanim przystąpiły do działania. Tym samym bardzo łatwo o wpadkę, a to jest jednoznaczne z nieudanym przepisem!

#12 Nie próbujemy dań podczas gotowania

Obraz

To bardzo ważne, aby w trakcie gotowania probować posiłków, nad którymi pracujemy. W przeciwnym wypadku danie może nie spełniać naszych oczekiwań w 100%. Łatwo też przesadzić, przez co nie będzie ono w ogóle nadawało się do spożycia.

Jeśli chciałabyś coś jeszcze dorzucić do mojej listy, daj znać ?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także