PoradyNasze prababki dodawały go do rosołu, by poprawić jego smak. Teraz mało kto zna ten patent

Nasze prababki dodawały go do rosołu, by poprawić jego smak. Teraz mało kto zna ten patent

Pixabay, Gundula Vogel
Pixabay, Gundula Vogel
02.04.2023 06:23

Bogactwo przypraw, które stosuje się w kuchni, powoduje że jesteś w stanie wydobyć z określonego dania wszystko, co najlepsze. Niektóre są bardziej, inne mniej znane. Do przypraw, które odeszły w zapomnienie na pewno należy zaliczyć bluszczyk kurdybanek, który niegdyś był jedną z najpopularniejszych dodatków w każdej polskiej kuchni. Jakie ma właściwości i dlaczego popadł w zapomnienie?

Nie da się ukryć, że każda przyprawa, którą wykorzystujesz w kuchni, nie tylko poprawia smak przygotowanego przez ciebie dania, ale również ma wiele właściwości prozdrowotnych. I taki właśnie jest bluszczyk kurdybanek, którym niegdyś wzbogacano smak zup, a zwłaszcza rosołu. Z biegiem lat, popadł w zapomnienie, głównie z powodu natki pietruszki, która stała się zdecydowanie popularniejsza. Dobrze jest jednak zainteresować tą przyprawą ze względu na jej wyjątkowe właściwości.

Bluszczyk kurdybanek, kocimorda, kudroń - czy zapomniana przyprawa powróci do łask?

Być może ta przyprawa nie jest ci dobrze znana. Występuje ona również pod wieloma innymi nazwami, takimi jak: kurdybanek, bluszczyk ziemny, obłożnik, kondratek, płożnik, kocimorda, kumdran czy kudroń. Występuje niemal wszędzie - w przydrożnych rowach, na łąkach, w zaroślach i na skraju lasów. Bluszczyk kurdybanek był przyprawą wykorzystywaną przez twoich przodków, a jego wielkim miłośnikiem był król Jan III Sobieski, który miał go przy sobie podczas swojej wyprawy wiedeńskiej, by złagodzić ewentualne rany.

Bluszczyk kurdybanek - Pyszności; Foto gettyimages.com
Bluszczyk kurdybanek - Pyszności; Foto gettyimages.com

Był przyprawą cenioną ze względu na walory kulinarne, jak i właściwości lecznicze. Jeszcze na początku XIX wieku był jedną z najbardziej popularnych przypraw w polskiej kuchni. Wszystko jednak zmieniło się z biegiem czasu. Trendy związane ze zdrowym odżywianiem sprawiły, że bluszczyk zaczął powracać do łask. Jeśli zależy ci na jego wykorzystaniu do celów leczniczych, to najlepiej będzie użyć świeżych listków, zebranych w kwietniu i maju, a jako przyprawy, dobrze będzie go użyć w postaci ususzonej. Naprawdę warto - sprawdź, dlaczego.

Bluszczyk kurdybanek - Pyszności; Foto gettyimages.com
Bluszczyk kurdybanek - Pyszności; Foto gettyimages.com

Jakie właściwości ma bluszczyk kurdybanek?

Dlaczego bluszczyk kurdybanek to dobry wybór? Z pewnością, niezwykle istotne będą tu walory smakowe, jak i właściwości zdrowotne, dzięki którym jego popularność znowu stopniowo rośnie. Wykorzystanie go w kuchni, a szczególnie w medycynie nie jest przypadkowe. Warto podkreślić, że liście bluszczyka kurdybanka mają w sobie wiele olejków eterycznych, saponin, garbników, prowitaminy A, witaminy C, kwasów fenolowych, soli mineralnych oraz flawonoidów.

Napar - Pyszności; foto: Pexels
Napar - Pyszności; foto: Pexels

Najważniejsze właściwości, którymi może pochwalić się bluszczyk kurdybanek, to przede wszystkim:

  • napary z niego przygotowane poprawiają apetyt;
  • działa przeciwzapalnie i regeneruje błonę śluzową przewodu pokarmowego;
  • roślina skutecznie odtruwa wątrobę;
  • korzystnie wpływa na metabolizm;
  • działa bakteriobójczo;
  • wzmacnia odporność;
  • przyspiesza regenerację skóry;
  • poprawia drożność górnych dróg oddechowych.

Jak wykorzystać bluszczyk kurdybanek w kuchni?

Oprócz właściwości medycznych, niezwykle ważne jest jego kulinarne zastosowanie. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, bluszczyk kurdybanek był stosowany jako główna przyprawa do rosołu i innych popularnych zup. Okazuje się, że można go wykorzystać również jako dodatek do wielu innych dań, które przygotowujesz w swojej kuchni. Wiedz, że jego liście mają intensywny aromat oraz korzenny, przyjemny i lekko gorzkawy smak.

Rosół - Pyszności; foto Adobe Stock
Rosół - Pyszności; foto Adobe Stock

Kudroń możesz wykorzystać do:

  • przyprawiania zup, w tym rosołu;
  • warto wzbogacić nim kulinarne specjały, przygotowane na bazie ziemniaków - np. placki ziemniaczane;
  • świetny dodatek do sałatek;
  • wzbogaci smak omletów czy jajecznicy;
  • świetny dodatek do twarożku;
  • urozmaici smak kotletów mielonych, sosów oraz pasztetów;
  • świetny dodatek do aromatycznego pesto z bazylii;
  • może posłużyć jako dodatek do herbaty, w przypadku problemów żołądkowych.

Szukasz pomysłów na wielkanocne dania? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wielkanocną zupę krem z liści rzodkiewki z rzeżuchą:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także