PoradyBłyskawiczne rozmrażanie ryby w filetach i w całości. 2 najlepsze sposoby

Błyskawiczne rozmrażanie ryby w filetach i w całości. 2 najlepsze sposoby

Błyskawiczne rozmrażanie ryby w filetach i w całości. 2 najlepsze sposoby
Agnieszka
03.10.2022 12:20, aktualizacja: 03.10.2022 12:57

Wracasz z pracy i chcesz szybko przygotować obiad? Niestety okazuje się, że została ci już tylko ryba z zamrażarki? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się jak proste może być błyskawiczne rozmrażanie ryby zarówno w filetach i w całości.

pixabay.com
pixabay.com

Potrawa z rybą w roli głównej to świetny pomysł na obiad. Jedząc rybę, oprócz wspaniałych doznań smakowych, wzbogacamy swój organizm w kwasy omega 3 oraz witaminy z grupy D i B.  Okazuje się, że ryby powinniśmy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu.

Często zdarza się, że przechowujemy ryby w zamrażarce. W związku z tym, za każdym razem, gdy chcemy przygotować obiad z ich dodatkiem, musimy poświęcić sporo czasu na ich rozmrażanie. Dzisiaj udowodnimy wam, że wcale nie trzeba długo czekać - poniżej przedstawiamy kilka prostych sposobów na błyskawiczne rozmrażanie ryby!

Błyskawiczne rozmrażanie ryby - nasze patenty

  • Za pomocą mleka
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Rozmrażanie filetów ryby nigdy nie będzie prostsze! Do szerokiej miski wlej ciepłe mleko. Następnie włóż do niej szczelnie zawinięte w folie zamrożone filety ryby. Gdy zauważysz, że lód znajdujący się na powierzchni produktu uległ roztopieniu - wyjmij filety z mleka. Zdejmij folię z filetów i zanurz je jeszcze na chwilę w mleku.

Po tym czasie filety ryby są gotowe do przyrządzenia. Jest prosty i szybki sposób na rozmrażanie tego pysznego produktu. Dodatkowo mleko nada rybie wyjątkowo delikatnego smaku.

  • Za pomocą wody
Woda- Pyszności/ Źródło: pixabay.com
Woda- Pyszności/ Źródło: pixabay.com

Do rozmrożenia całej ryby możesz użyć jedynie wody. Rybę obmywaj pod bieżącą wodą. Na początku woda powinna być zimna, a następnie coraz cieplejsza, aż będzie letnia.  W ten sposób produkt powoli zacznie się rozmrażać. Zbyt ciepła woda może ściąć białko ryby. W konsekwencji usmażona ryba będzie się rozpadać.

Na końcu połóż rybę na talerzu i posyp solą kuchenną. Produkt jest gotowy do dalszej obróbki.

Wypróbuj nasz pyszny przepis na łososia wellington, czyli pieczoną rybę w cieście francuskim. Ta potrawa to idealny pomysł na obiad - jej wspaniały smak zachwyci twoich gości!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także