PrzepisNie musisz już gotować bobu. Jest szybszy i pyszniejszy sposób jego podania

Nie musisz już gotować bobu. Jest szybszy i pyszniejszy sposób jego podania

Bób bez gotowania - jest lepszy sposób - Pyszności; Foto: Canva.com
Bób bez gotowania - jest lepszy sposób - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
21.07.2022 12:51, aktualizacja: 11.10.2023 08:12

Latem bób króluje w naszych domach. Sezon na niego jest dosyć krótki. W związku z tym warto sięgać po to warzywo, kiedy jest dostępne na bazarkach. Zazwyczaj go gotujemy. Okazuje się jednak, że jest lepszy sposób na przygotowanie bobu.

Nigdy nie odmawiaj sobie bobu

Bób - Pyszności; Foto: Canva.com
Bób - Pyszności; Foto: Canva.com

Bób to warzywo, które skrywa w sobie witaminy z grupy B, C, E i A. Zawiera wyjątkowo duże ilości błonnika pokarmowego oraz białko o wysokiej wartości odżywczej. W związku z tym często wchodzi w skład diety wegan.

Młody bób niekiedy jemy na surowo. Świetnie sprawdza się jako zwykła przekąska, czy dodatek do sałatki. Najczęściej jednak gotujemy warzywo. Okazuje się, że w formie smażonej jest równie smaczny. Poza tym, wykonasz go w kilka minut. Dodatek świeżych ziół wzbogaci jego smak i aromat. Poniżej podajemy prosty przepis na smażony bób.

Smażony bób z ziołami

Bób z ziołami - Pyszności; Foto: Canva.com
Bób z ziołami - Pyszności; Foto: Canva.com

Bób przygotujesz w prosty sposób bez gotowania. Okazuje się, że możesz go usmażyć w 5 minut. Wybierz swoje ulubione zioła i dodaj je do tego wyjątkowego warzywa.

Składniki:

      
  • świeże zioła np. rozmaryn, oregano, tymianek, szałwia
  • 0,5 kg młodego bobu
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Rozmaryn lub inne zioła siekamy na drobne kawałeczki. Na rozgrzany olej na patelni wrzucamy młody bób. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Pod koniec dodajemy zioła, sól i pieprz.

Gotowy bób idealnie smakuje z dodatkiem pieczywa. Jeśli chcemy możemy również połączyć go z daniem mięsnym, czy surówką.

Jaki bób wybrać?

Młody bób charakteryzuje się delikatną skórką o intensywnie zielonym kolorze. Jego zapach jest neutralny. Jeśli zauważymy na nim brązowe plamki, to znak, że warzywo zaczyna się psuć. W takiej sytuacji bób będzie odznaczał się również intensywnym, nieprzyjemnym zapachem. Takiego warzywa lepiej nie kupować. Bób często ulega zepsuciu w wyniku zbyt długiego przechowywania w foliowych woreczkach.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować krokiety z farszem z bobu i serka mascarpone krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także