Znajomy wrzucił to popularne warzywo na grilla. Goście nie mogli uwierzyć, że jest aż tak smaczne

Pyszności - Fot. Getty Images
Sezon na grilla trwa przez całą wiosnę i lato. To odpowiedni czas, by sięgnąć po swoje ulubione dania. Na ruszt poza karkówką, kiełbasą czy cukinią, możesz wrzucić… bób. W takiej postaci smakuje wspaniale. Poznaj przepis na bób z grilla i przekonaj się, że jest naprawdę smaczny.

Czas wiosenno-letni to najlepszy okres na zorganizowanie rodzinnych spotkań przy grillu lub zaproszenie znajomych na wielką grillową ucztę. Jeśli lubisz eksperymenty i nietypowe smaki, postaw na coś smacznego i prostego w przygotowaniu. Nie musisz zbyt intensywnie szukać. Z racji, że trwa sezon na bób, przygotuj to popularne sezonowe warzywo na ruszcie i zachwyć wszystkich swoich gości.


Grillowany bób — dlaczego to godna uwagi opcja?
Zanim poznasz przepis na bób z grilla, sprawdź, jakie zalety ma to danie, z jakimi dodatkami je spożywać i w jaki sposób przygotować. Nabierze najlepszego smaku, jeśli dodasz jeszcze masełko czosnkowe, ale o tym w dalszej części artykułu. Grillowanie nadaje ziarnom bobu charakterystyczny smak ogniska i lekko wędzone aromaty. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnego gotowania lub smażenia, która dodaje potrawie niezwykłej głębi smakowej.



Najlepszy do grillowania będzie młody i świeży bób — Pyszności; Foto Canva.com
Grillowanie bobu nadaje mu delikatną chrupkość na zewnątrz, jednocześnie zachowując soczystość wewnątrz. To połączenie tekstur sprawia, że danie jest interesujące pod względem konsystencji i przyjemne w jedzeniu. A będzie jeszcze lepiej, gdy bób z grilla potraktujesz różnymi sezonowymi przyprawami, takimi jak świeże zioła lub suszone, czosnek, cytryna, chili czy przyprawy grillowe. To daje możliwość eksperymentowania z różnymi smakami i dostosowywania dania do własnych preferencji smakowych.
Sprawdź: Bób śmierdzi starą skarpetą? Dodaj ten składnik i zapomnij o przykrym zapachu


Bób z grilla przepis — jak go zrobić?
Grillowanie bobu jest stosunkowo proste i szybkie. Wystarczy oczyścić strąki, posmarować oliwą, przyprawić według uznania i grillować przez kilka minut, aż nabiorą delikatnego złocistego koloru i będą miękkie.


Składniki:
- ząbek czosnku,
- szklanka bobu,
- łyżka masła,
- zielona pietruszka,
- sól i pieprz.



Grillowanie bobu jest naprawdę proste – Pyszności; Foto Canva.com
Sposób przygotowania:


- Na folię aluminiową wyłóż umyty bób i dodaj do niego wiórki masła, posiekany czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
- Następnie owiń bob w folię, tworząc paczuszkę i umieść ją na rozgrzanym grillu.
- Grillujemy kieszonki z bobem przez około 15-20 minut, dostosowując czas do temperatury na grillu.
- Podaj gorący bób posypany świeżo siekaną pietruszką i dodajemy smaczną grzaneczkę, którą możemy maczać w ugrillowanym bobie. Masełko i przyprawy stworzą sos, który podkreśli smak grillowanego bobu.