Bosacka uczy jak zrobić najszybsze ciasto na pierogi na świecie. Zagniata je w jedną minutę
Jak się okazuje, Katarzynę Bosacką charakteryzuje nie tylko wielka oszczędność pieniędzy, lecz również czasu. Niedawno na Instagramie mieliśmy szansę zobaczyć pewien bardzo sprawny przepis jej autorstwa. Ciasto na pierogi w minutę? Takie rzeczy są możliwe tylko z Katarzyną Bosacką.
Nasze chęci do ulepienia pierogów często spotykają się z rzeczywistością w postaci braku czasu. Wtedy zwykle pędzimy na jednej nodze do garmażerki, w której kolejki przed Świętami wychodzą za drzwi. Ostatecznie wychodzi więc na to, że tyle samo czasu spędzamy w kolejce, co zajęłoby nam zrobienie pierogów samemu.
Z przepisem Katarzyny Bosackiej czas przygotowania pierogów jest jeszcze bardziej skrócony. Przeczytaj więc ten artykuł, zanim ruszysz do sklepu toczyć walkę o ostatnie pierogi. Idziemy o zakład, że zmienisz plany i postanowisz wszystko zrobić sama.
Jesteś ciekawa jak wyrobić ciasto na pierogi w minutę? Oto patent najsłynniejszej polskiej specjalistki od oszczędności - również czasu.
Ciasto na pierogi w minutę według Katarzyny Bosackiej
Składniki:
- Pół kilograma mąki typu 450 - 500
- Szklanka bardzo gorącej wody
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Mąkę wysyp na stolnicę lub blat. Na środek wlej bardzo gorącą wodę i olej. Zagnieć. Dzięki gorącej wodzie gluten zacznie pracować, a ciasto stanie się niezwykle elastyczne.
Kiedy ciasto będzie już rozciągliwą, jednolitą masą, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut. To sprawi, że gluten jeszcze mocniej uelastyczni ciasto, a wałkowanie go będzie już tylko czystą formalnością i przyjemnością.
Po rozwałkowaniu wykrawaj okrągłe kawałki ciasta przy pomocy szklanki. Farsz na środeczek, zaklej, uformuj warkoczyk i gotowe! Czy może być prościej? Zdecydowanie nie. Dlatego nasza propozycja brzmi: oszczędź sobie jazdy do garmażerki i postępuj według tego przepisu Bosackiej. Pamiętaj: gorąca woda to patent na ,,aktywacje" działania glutenu, a co za tym idzie: o wiele, wiele mniej roboty.
A na deser - pyszne ciacho. Rzuć okiem na ten przepis na makowiec siostry Anastazji. Prosto z naszego kanału na YouTube.