PrzepisBosacka uczy jak zrobić najszybsze ciasto na pierogi na świecie. Zagniata je w jedną minutę

Bosacka uczy jak zrobić najszybsze ciasto na pierogi na świecie. Zagniata je w jedną minutę

Ciasto na pierogi w minutę - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Katarzyna Bosacka
Ciasto na pierogi w minutę - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Katarzyna Bosacka
17.12.2022 10:53

Jak się okazuje, Katarzynę Bosacką charakteryzuje nie tylko wielka oszczędność pieniędzy, lecz również czasu. Niedawno na Instagramie mieliśmy szansę zobaczyć pewien bardzo sprawny przepis jej autorstwa. Ciasto na pierogi w minutę? Takie rzeczy są możliwe tylko z Katarzyną Bosacką.

Nasze chęci do ulepienia pierogów często spotykają się z rzeczywistością w postaci braku czasu. Wtedy zwykle pędzimy na jednej nodze do garmażerki, w której kolejki przed Świętami wychodzą za drzwi. Ostatecznie wychodzi więc na to, że tyle samo czasu spędzamy w kolejce, co zajęłoby nam zrobienie pierogów samemu.

Z przepisem Katarzyny Bosackiej czas przygotowania pierogów jest jeszcze bardziej skrócony. Przeczytaj więc ten artykuł, zanim ruszysz do sklepu toczyć walkę o ostatnie pierogi. Idziemy o zakład, że zmienisz plany i postanowisz wszystko zrobić sama.

Ciasto na pierogi w minutę - Pyszności; foto: Canva
Ciasto na pierogi w minutę - Pyszności; foto: Canva

Jesteś ciekawa jak wyrobić ciasto na pierogi w minutę? Oto patent najsłynniejszej polskiej specjalistki od oszczędności - również czasu.

Ciasto na pierogi w minutę według Katarzyny Bosackiej

Składniki: 

  • Pół kilograma mąki typu 450 - 500
  • Szklanka bardzo gorącej wody
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Mąkę wysyp na stolnicę lub blat. Na środek wlej bardzo gorącą wodę i olej. Zagnieć. Dzięki gorącej wodzie gluten zacznie pracować, a ciasto stanie się niezwykle elastyczne.

Kiedy ciasto będzie już rozciągliwą, jednolitą masą, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut. To sprawi, że gluten jeszcze mocniej uelastyczni ciasto, a wałkowanie go będzie już tylko czystą formalnością i przyjemnością.

Ciasto na pierogi w minutę - Pyszności; foto: Canva
Ciasto na pierogi w minutę - Pyszności; foto: Canva

Po rozwałkowaniu wykrawaj okrągłe kawałki ciasta przy pomocy szklanki. Farsz na środeczek, zaklej, uformuj warkoczyk i gotowe! Czy może być prościej? Zdecydowanie nie. Dlatego nasza propozycja brzmi: oszczędź sobie jazdy do garmażerki i postępuj według tego przepisu Bosackiej. Pamiętaj: gorąca woda to patent na ,,aktywacje" działania glutenu, a co za tym idzie: o wiele, wiele mniej roboty.

A na deser - pyszne ciacho. Rzuć okiem na ten przepis na makowiec siostry Anastazji. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także