PrzepisBrokułowa zupa z serem podawana w chlebie. Idealnie kremowa i pyszna

Brokułowa zupa z serem podawana w chlebie. Idealnie kremowa i pyszna

Brokułowa w chlebie- Pyszności
Brokułowa w chlebie- Pyszności
Ewa
18.04.2023 17:04, aktualizacja: 18.09.2023 11:09

Idealnie kremowa brokułowa wzbogacona o ser to prosty i pyszny przepis na obiad. Podana w chlebie wygląda naprawdę spektakularnie.

Moja rodzina nie należała do wielkich fanów brokułów. Jako fanka tego warzywa postanowiłam, że przekonam ich do tych zielonych różyczek. Zaczęłam właśnie od tej zupy i to był strzał w dziesiątkę. Idealnie gęsta, aksamitna i pełna smaku, z dodatkiem żółtego sera od razu zniknęła z talerzy. Świetnie rozgrzewa i zdecydowanie obala mit, że zupą nie można się najeść. Najczęściej podaję ją w wydrążonym chlebie, ale możesz również nalewać ją do misek i dorzucać chrupiące grzanki. Uwielbiam ten przepis nie tylko ze względu na smak, ale również jego prostotę- z przygotowaniem poradzi sobie nawet kuchenny amator.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Brokułowa w chlebie

Składniki:

  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietanki 12%1 szklanka mleka
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 brokuł
  • 1 marchewka
  • 2 szklanki sera cheddar
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wrzucam masło i roztapiam je na małym ogniu. Dorzucam pokrojoną drobno cebulkę i chwilę smażę.

2. Następnie wsypuję mąkę i dokładnie mieszam. Do zasmażki wlewam bulion. Możesz sięgnąć zarówno po warzywny, jak i drobiowy. Wybierz ten, który akurat masz pod ręką.

Brokułowa- Pyszności
Brokułowa- Pyszności

3. Gdy bulion połączy się z zasmażką, wlewam śmietankę 12% i dokładnie mieszam.

4. Dorzucam podzielony na mniejsze różyczki brokuł oraz startą marchewkę i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Brokułowa- Pyszności
Brokułowa- Pyszności

5. Przykrywam garnek i gotuję ok. 20- 25 minut, aż warzywa zmiękną.

6. Następnie dorzucam starty ser i dokładnie mieszam, aby rozpuścił się w gorącej zupie.

Brokułowa- Pyszności
Brokułowa- Pyszności

7. Gotową zupę przelewam do wydrążonego chleba. Opcjonalnie, zamiast serwować w pieczywie, można dodać też grzanki. Najlepiej smakuje na ciepło, więc nie zwlekam z podaniem. Idealnie rozgrzewa w kapryśne, wiosenne dni.Smacznego!

Brokułowa- Pyszności
Brokułowa- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także