brownie w klasycznym wydaniu
Kategorie PoradyPrzepisySłodkościSerie #Pyszności od podstaw

Brownie w klasycznym wydaniu

Są takie przepisy, które powinny znaleźć się w każdym domu. I klasyczne brownie, to jeden z takich przykładów. To pyszne ciasto jest w końcu znane na całym świecie!

Jeśli więc nie posiadasz jeszcze przepisu na idealne brownie, ten wpis powstał z myślą o Tobie. Już za chwilę przekonasz się, że przygotowanie czekoladowego ciasta jest nie tylko mega proste, ale i bardzo szybkie. Czego chcieć więcej?

Zanim przejdziemy do samego przepisu, warto podkreślić, że istnieje wiele wariacji przepisowych z brownie w roli głównej. Do tego ciasta można dodać zarówno owoce, słodycze, jak i przyprawy korzenne. Również podanie i dekoracja dają Ci ogromne pole do popisu. To, jak będzie się prezentowało Twoje brownie, zależy wyłącznie od Ciebie ❤️

Aby nie psuć Ci zabawy przy pracy nad swoim wypiekiem, przygotowałam klasyczne brownie. Dzięki temu będziesz mieć solidną podstawę, a dodatki dodasz już według własnych upodobań 😍

Potrzebne składniki:

  • 220 g masła
  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 200 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g mąki (najczęściej używam mąki tortowej)

Jak zrobić brownie krok po kroku:

  1. Cały proces rozpoczynamy od połączenia na palniku kostek czekolady i masła. Pamiętaj, aby często mieszać mieszankę. W końcu nie chcemy, aby czekolada nam się przypaliła. Kiedy już składniki ładnie się połączą, odkładamy rondelek na bok.
    brownie w klasycznym wydaniu
  2. Teraz łączymy jajka i cukier. Przydatny na tym etapie okaże się mikser.
  3. Po chwili zacznij dodawać powoli czekoladową mieszankę.
  4. I na koniec małymi partiami dorzuć do miski mąkę oraz sól. I to wszystko! Nasza baza na brownie jest już gotowa 😉
    brownie w klasycznym wydaniu
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia (w przepisie użyłam „kwadraciaka” o wymiarach 24 cm). Przełóż czekoladową mieszankę do formy i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza, program „góra-dół”).
  6. Gdy brownie będzie już gotowe, daj mu chwilę odpocząć. Uwierz mi, dużo łatwiej będzie podzielić ostudzone ciasto. Dlatego po ok. 20 minutach, zanurz nóż w ciepłej wodzie i zacznij dzielić ciasto na mniejsze i równe kawałki. To będzie bułka z masłem!
    brownie w klasycznym wydaniu

Jak sama widzisz przygotowanie klasycznego brownie nie jest wcale takie trudne. Daj mi znać, jakie ciasto chciałabyś zobaczyć jeszcze w naszym cyklu #pysznościodpodstaw 😉

Zobacz także: Przepis na biszkopt, który uda się za każdym razem

Brownie w klasycznym wydaniu

Czekolady nigdy za wiele, dlatego dziś pokażę Ci sprawdzony przepis na klasyczne brownie ❤️PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/286579

Publiée par Pyszności sur Vendredi 3 janvier 2020