PrzepisBrownie z czerwonej fasoli. Zdrowa, ale równie pyszna wersja czekoladowego ciasta

Brownie z czerwonej fasoli. Zdrowa, ale równie pyszna wersja czekoladowego ciasta

Pyszności - fot. Adobe Stock
Pyszności - fot. Adobe Stock
Patrycja Nowak
24.03.2023 19:03

Brownie z czerwonej fasoli to alternatywa dla znanego ciasta czekoladowego, w zdrowszej wersji. W środku miękkie i wilgotne brownie będzie świetnym rozwiązaniem, jeśli chcesz przygotować ciasto, do którego użyjesz tylko kilku składników.

Brownie w nowej odsłonie

Brownie z czerwonej fasoli to wariacja tradycyjnego brownie, czyli ciasta czekoladowego, w której jednym z głównych składników jest czerwona fasola z puszki. Fasola zastępuje w tym wypadku mąkę, a jednocześnie dodaje do ciasta kremowej konsystencji i nieco zdrowszych składników, takich jak białko i błonnik. Brownie z czerwoną fasolą jest zazwyczaj słodkie, czekoladowe i wilgotne, a jednocześnie jest mniej kaloryczne i bardziej odżywcze niż tradycyjne brownie.

Przepis na brownie z czerwonej fasoli

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli z puszki, odcedzonej i opłukanej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: posypka z orzechów lub owoców

Sposób przygotowania:

  • Jak upiec brownie z czerwonej fasoli? Przygotuj formę o wymiarach 20 × 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, i rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  • W blenderze zmiksuj czerwoną fasolę na gładką masę. Do miski dodaj jajka i miksuj na najwyższych obrotach przez około 1 minutę, aż zrobią się puszyste.
  • Dodaj do miski miód, olej kokosowy oraz zmiksowaną fasolę i miksuj przez kolejne 30 sekund. Dodaj do miski mąkę migdałową, kakao w proszku, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i miksuj przez kolejne 30 sekund, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.Wylej ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
  • Posyp wierzch ciasta posypką z orzechów lub owoców, jeśli używasz. Piecz przez około 25-30 minut, aż wierzch zrobi się lekko sprężysty.
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia przez około 10 minut, a następnie pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wafle z masą mleczno-kakaową:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także