PrzepisBudyniowe rogaliki z borówkami. Przepis na proste rogaliki z ciasta francuskiego

Budyniowe rogaliki z borówkami. Przepis na proste rogaliki z ciasta francuskiego

Budyniowe rogaliki z borówkami. Przepis na proste rogaliki z ciasta francuskiego
Ewa
16.01.2023 14:31, aktualizacja: 10.10.2023 21:02

Proste budyniowe rogaliki z ciasta francuskiego z dodatkiem świeżych borówek. Przepis na szybki i smaczny deser, który przygotujesz w kilka chwil.

Ciasteczka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to nieoceniony pomocnik każdej pani domu. Warto mieć rolkę w lodówce lub zamrażarce- świetnie sprawdzi się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Dziś przygotowaliśmy chrupiące rogaliki, które w swoim wnętrzu skrywają śmietankowy budyń oraz świeże borówki. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmie Ci tylko kilka chwil. Udekorowane odrobiną cukru pudru rogaliki nie tylko świetnie smakują, ale również bardzo ładnie prezentują się na talerzu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Budyniowe rogaliki z borówkami

Składniki:

         
  • 2 sztuki ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 500 ml mleka
  • 50 g płatków migdałów
  • 100 g borówek
  • 1 roztrzepane jajko - do posmarowania
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Odlej część mleka i rozpuść w nim proszek budyniowy. Wymieszaj dobrze, aby się rozpuścił i nie powstały grudki. Pozostałą część mleka zagotuj w garnku. Wlej rozpuszczony proszek budyniowy i podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, ściągnij garnek z palnika i odstaw, aby nieco przestygł.

Budyń - Pyszności
Budyń - Pyszności

Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i rozprowadź na nim przestudzony budyń. Posyp całość płatkami migdałów i dodaj umyte borówki.

Budyniowe rogaliki- Pyszności
Budyniowe rogaliki- Pyszności

Całość przykryj drugim arkuszem ciasta francuskiego i zaklej ze sobą brzegi, dociskając je widelcem. Natnij ciasto w trójkąty i zawiń w rogaliki, zaczynając od podstawy. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Budyniowe rogaliki- Pyszności
Budyniowe rogaliki- Pyszności

Tak przygotowane rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu apetycznie się zarumieni. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.

Budyniowe rogaliki- Pyszności
Budyniowe rogaliki- Pyszności

Rogaliki odstaw do wystudzenia. Gdy już przestygną, udekoruj je cukrem pudrem. Prosty i pyszny deser jest już gotowy.

Smacznego!

Budyniowe rogaliki- Pyszności
Budyniowe rogaliki- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także