Bułeczki maślano-drożdżowe na patyczkach. Prosty i pyszny wypiek na śniadanie

Bułeczki maślano-drożdżowe na patyczkach. Prosty i pyszny wypiek na śniadanie - Pyszności
Nasze bułeczki maślano – drożdżowe rozpływają się w ustach. Wypieki te wspaniale sprawdzą się na śniadanie. Poza tym z łatwością przygotujesz z nich pyszne kanapki do pracy, bądź szkoły. Jeśli masz ochotę ich spróbować – poniżej podajemy jak je wykonać.
Bułeczki maślano – drożdżowe są mięciutkie oraz wyjątkowo smaczne. Poza tym wspaniale się prezentują. Wypieki te zachwycą nie tylko dzieci, ale również dorosłych!
Wspaniały pomysł na śniadanie
Nasze maślano – drożdżowe bułeczki przygotujesz w szybki i prosty sposób. Powstają one na bazie mąki, jajek, zaczynu oraz mleka. Wypieki odznaczają się głębokim maślanym aromatem oraz idealną konsystencją. Dodatkowo wspaniale smakują zarówno na słodko, jak i na słono.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Maślano – drożdżowe bułeczki
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 2 roztrzepane jajka
- 100 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Na początku wszystkie składniki na rozczyn wymieszaj ze sobą w niewielkiej miseczce. Następnie przykryj je ściereczką i odłóż na około 15 – 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę pszenną połącz z uprzednio przygotowanym rozczynem, cukrem, solą, masłem oraz jajkami. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.

Mieszanie ciasta – Pyszności
Ciasto wstaw do dużej miski i całość przykryj bawełnianą ściereczką. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę. Wyrabiaj je przez chwilę dłońmi, a następnie podziel je nożem na osiem części.

Dzielenie ciasta – Pyszności
Z każdej części uformuj długi wałek. W jednej dłoni trzymaj dwa patyczki, a w drugiej ciasto. Następnie na patyczkach, przekładaj ciasto na przemian – tak jak, na poniższych obrazkach:

Bułeczki maślano drożdżowe – Pyszności

Ciasto – Pyszności
Pięknie uformowane ciasto delikatnie zdejmij z patyczków. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki odstaw na około 15 – 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Bułeczki – Pyszności
Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem. Następnie piecz je przez 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. Gotowe bułeczki wspaniale smakują w towarzystwie ulubionego dżemu, czy zwykłego masełka.

Maślano – drożdżowe bułeczki – Pyszności
Jeśli masz ochotę na szarlotkę, to koniecznie zobacz na naszym kanale YouTube jak ją przygotować.
Komentarze