×

W 1996 roku kupiła hamburgera w McDonalds. 25 lat później wyjęła go z szafy

Pewnie większość z nas robiła eksperyment z hodowlą pleśni na lekcji biologii. A jeśli nie, to nie raz wyciągałeś zapomnianą kanapkę z plecaka. Pewna kobieta poszła jednak o krok dalej.

Babcia podbiła TikToka

Filmik, na którym babcia wyciąga z szafy zestaw sprzed 25 lat podbija serwisy społecznościowe. Szybko zdobył ponad pół miliona wyświetleń i kilkadziesiąt tysięcy udostępnień.
Na burgerze nie widać żadnych mechanicznych uszkodzeń ani wgnieceń w bułce.

@aly.sherb

Make this go viral, y’all ##grandparentsoftiktok ##mcdonalds ##fyp ##decadechallenge ##foryou ##happymeal

♬ original sound – aly.sherb

Ani śladu pleśni

Jednak największe zdumienie budzi fakt, że na burgerze i frytkach próżno szukać śladów pleśni. Na dobrą sprawę wygląda na to, że można by było jeszcze go zjeść. Chociaż, oczywiście, nie polecam 🙂

twitter

Nie jest to pierwszy taki przypadek. W 2009 r na Islandii zamknięto ostatnią restaurację McDonald’s. Jeden z mieszkańców wyspy postanowił kupić „ostatniego” hamburgera z frytkami i…obserwować go. Umieścił posiłek w szklanej gablocie w jednym z hoteli i zamontował kamerę, dzięki której można podglądać, co się dzieje. Mimo tego, że od najstarszego burgera z szafy dzieli go 13 lat, to oba wyglądają naprawdę podobnie.

twitter

Nie jest to kwestia konserwantów

Pierwszą myślą, jaka się pojawia, jest to, że hamburgery i frytki ze znanej sieciówki muszą być naszpikowane toną konserwantów. W końcu, jakie jedzenie wytrzymałoby tyle lat w tak dobrym stanie?

Kilka lat temu, w kontekście islandzkiego burgera, McDonald’s wydał oświadczenie, że „w odpowiednich warunkach nasze burgery ulegają rozkładowi, jak każde inne jedzenie”. Jednak bez obecności wilgoci „jest mała szansa, że pojawi się na nich pleśń czy bakterie, które doprowadzą do zgnicia”.
Kotlety są cienkie i mocno wysmażone, więc zanim rozwiną się w nich drobnoustroje, to one po prostu wysychają na wiór. Podobnie frytki: przez dużą ilość soli, cienką strukturę i smażenie w głębokim oleju są nieźle zakonserwowane.

bestsoundcloudrappers2019

Sieć McDonalds zna odpowiedź na takie zjawisko

Na filmik postanowiła zareagować również znana sieć fast-foodów. Wyjaśnia, że nie jest nienaturalnego zjawisko, a na „trwałość” kanapki wpłynął odpowiedni poziom wilgoci.

Bez dostatecznego poziomu wilgoci – czy to w samej żywności, czy w środowisku – bakterie i pleśń nie mogą się rozwijać, a zatem rozkład produktu jest mało prawdopodobny. Przyjrzyj się uważnie – hamburgery, które widzisz, najpewniej są właśnie wysuszone. W żadnym razie nie można o nich powiedzieć, że są takie same, jak w dniu zakupu

tłumaczą przedstawiciele sieci McDonalds

Sieć zapewnia, że w ich mięsie nie znajdziemy konserwantów i wypełniaczy, a jeśli pozostawilibyśmy domowe jedzenie w podobnych warunkach, to efekt były praktycznie taki sam.

 

Wybrane dla Ciebie

Burger Drwala

Burger Drwala właśnie pojawił się w menu McDonald’s. Z tym przepisem dowiesz się, jak go przygotować we własnym domu. Po prostu palce lizać! Burger, który dzisiaj przygotowaliśmy, pojawia się w ofercie znanej sieci restauracji co roku w okresie jesienno-zimowym. I za każdym razem cieszy się ogromną popularnością. Dlatego też postanowiliśmy sprawdzić czy uda się nam […]

Zła wiadomość dla fanów Burgera Drwala. Jedna wersja kanapki nie będzie już dostępna

Burger Drwala powraca! Przedpremierowo jest już dostępny w wybranych lokalach, ale już 24 listopada trafi do wszystkich restauracji McDonald’s. Zobacz: Burger Drwala- prosty przepis do przygotowania w domu Kanapka Drwala- kalorie i składniki Co roku pojawienie się kanapki Drwala wywołuje spore poruszenie. Fani ustawiają się w długich kolejkach, niejednokrotnie paraliżując ruch. Wszyscy już zacierają ręce, […]

Zestaw Maty dla McDonald’s. Ile kosztuje? Co w nim jest? Do kiedy? Ujawniamy wszystkie szczegóły

Zestaw Maty dla McDonald’s. Ile kosztuje? Do kiedy jest w sprzedaży? Jakie są kody rabatowe? Co w nim jest? Czy można wymienić napój? Jakie ma opinie? Dlaczego cena budzi kontrowersje? Zestaw Maty dla McDonald’s Już od dzisiaj (18 października) w sieciach McDonald’s w całej Polsce mają pojawić się limitowane zestawy Maty. To efekt współpracy z […]

Władze chcą zakazać powstawania kolejnych McDonald’s. Trwają prace nad ustawą

Nie da się ukryć, że McDonaldów na całym świecie cały czas przybywa. Władze holenderskich miast chcą walczyć z fast-foodowym gigantem. Zakaz niezdrowej żywności Do władz Holandii wpłynął wniosek od przedstawicieli Amsterdamu, Rotterdamu, Hagi, Utrechtu oraz Ede. Wpadli oni na pomysł ustawy, która miałaby regulować powstawanie nowych lokali oferujących niezdrowe jedzenie i fast-foody. Nie da się […]

Aktywiści wstrzymali dostawę do McDonalds. Żądają bezmięsnego menu

W ubiegłą sobotę brytyjscy aktywiści zablokowali dostawę do sieci restauracji McDonalds. Wstrzymali ruch 2 tysięcy ciężarówek z produktami potrzebnymi do funkcjonowania restauracji. Centry dystrybucyjne stanęły Aktywiści z grupy Extinction Rebellion postanowili zablokować 4 największe centru dystrybucyjne w Wielkiej Brytanii. 100 osób sprawiło, że 1300 restauracji miało spory problem z obsługą klientów. Żądają rezygnacji z mięsnych […]

Kanapka z wege „mięsem” już niedługo pojawi się w McDonald. Czekają na nią tysiące!

McPlant ma być odpowiedzią na rosnące zainteresowanie dietą roślinną w Polsce. Firma podpisała kilkuletni kontrakt z Beyond Meat. Ruszyły już pierwsze testy McPlant pojawił się już w restauracjach w Danii i Szwecji. Testy nowej kanapki mają potrwać do marca i do kwietnia i zadecydują, czy McPlant pojawi się w innych miejscach. Kotlet powstał dzięki współpracy […]

zamknij