To jest najzdrowsza pizza na świecie. W życiu nie uwierzysz, z czego zrobiony jest jej spód

Pizza zawsze dobrze smakuje, ale wszyscy zdajemy sobie sprawę, że jest ciężkostrawną potrawą. Ta przyjemność to czysta bomba kaloryczna. Właśnie dlatego warto skorzystać z tego alternatywnego przepisu. Głównym składnikiem jest kalafior, który szczególnie przypadnie do gustu tym, którzy są na diecie nisko węglowodanowej. Pysznie i zdrowo!

Składniki:
– średniej wielkości kalafior
– 100 g zmielonych migdałów
– 2 jajka
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii
– 1 puszka pomidorów do pizzy
– świeże pomidory
– mozzarella
– olej, pieprz, sól, liście bazylii


Umyj kalafiora i podziel go na różyczki. Następnie rozdrobnij go w mikserze. Powinien mieć konsystencję ryżu.


Rozsyp posiekanego kalafiora na blasze do pieczenia i włóż do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.
Po wyciągnięciu, umieść kalafiora na ściereczce i wyciśnij z niego energicznie wodę.
Wrzuć kalafiora do miski i dodaj do niego zmielone migdały.


Jeszcze tylko jajka, zioła i przyprawy. Później wszystko dokładnie wymieszaj.
Nanieś olej na papier do pieczenia, który znajduje na blasze. Umieść na niej ciasto i ukształtuj tak, jak Ci się podoba. My preferujemy kształt pizzy.


Wszystko włóż do rozgrzanego do 240 stopni piekarnika na 15 minut. Kiedy ciasto będzie lekko chrupiące i brązowe, możesz je wyciągnąć.
Czas na pozostałe składniki: sos pomidorowy i plasterki mozzarelli.


Nie zapomnij o pomidorach i ziołach. Po tym jeszcze raz włóż pizzę do piekarnika (180 stopni) na 8-10 minut.
Podawaj na gorąco. Bon appetit!


Komentarze