PoradyCebulę do rosołu wrzucamy w łupinie czy bez? Tylko jeden sposób daje boski efekt

Cebulę do rosołu wrzucamy w łupinie czy bez? Tylko jeden sposób daje boski efekt

Cebulę do rosołu wrzucamy w łupinie czy bez? Tylko jeden sposób daje boski efekt
Paulina
26.09.2022 11:39

Aromatyczny rosół to doskonałe rozwiązanie na chłodne dni. Chyba każdy z nas wie, że dodatek cebuli to podstawa tego dania. Dzięki niej zupa będzie jeszcze lepsza i smaczniejsza. Jeśli nie znacie tego patentu, to koniecznie się z nim zapoznajcie. Zdradzamy, kiedy cebula do rosołu powinna się w nim pojawić. 

Złocista zupa jak w restauracji to coś, co możemy sami przygotować w mgnieniu oka. Wiele osób nie jest w stanie sobie wyobrazić niedzielnego obiadu bez tego właśnie wywaru. Jaki sekret tkwi w idealnym rosole? Dodatek cebuli ze skórką czy bez powinien się znaleźć w naszej zupie. Podpowiadamy!

Obraz

Złocisty kolor bulionu

Swój złoty kolor rosół zawdzięcza właśnie cebuli. Uzyskamy tę barwę wtedy, kiedy dodamy cebule w łupinie. To skorupka nadaje zupie intensywny stopień nasycenia barwą. Przed umieszczeniem warzywa w zupie powinniśmy obrać je jedynie z wierzchniej warstwy. Zazwyczaj jest ona zanieczyszczona. Pamiętajmy jednak, by nie pozbywać się całej łupinki.

Tak przygotowaną cebulę przed umieszczeniem w garnku, należy opalić nad ogniem. Tutaj kuchenka gazowa jest niezastąpiona. Wiemy natomiast, ze już coraz więcej osób w swoich domach posiada płyty indukcyjne. Na to też jest sposób.  Cebule możemy także umieść w piekarniku na kilka minut w 200 stopniach z funkcją grilowania. Jeśli nie mamy czasu, to można tego dokonać na patelni. Wtedy smażymy ją bez dodatku oleju, na suchej powierzchni naczynia.  Ten zabieg sprawi, że rosół nabierze delikatnego, dymnego aromatu.

Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com
Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com

Kiedy należy dodać cebule do rosołu?

Po wyjęciu cebuli z piekarnika lub z patelni możemy dodać ją do rosołu. Cebula do rosołu powinna być wrzucona w połowie gotowania. Należy więc pamiętać, że po ugotowaniu zupy nie możemy jej tam zostawić. Wyjmijmy ją z wywaru i wyrzućmy. Nie chcemy przecież trafić na kawałki tego warzywa na talerzu podczas jedzenia.

Jeśli masz ochotę na inną zupę, przedstawiamy nasz przepis na ogórkową na wędzonych żeberkach. Cały przepis znajdziesz na naszym YouTube krok po kroku: 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także