Pomiędzy 2 cząstki cebuli wsadził uformowaną kulkę z mięsa mielonego. Wszystko owinął jeszcze…

Powoli nadchodzi, uwielbiany przez wszystkich, okres grillowy. Nie ma nic lepszego od dobrego jedzenia i wyborowego towarzystwa. Gdy znudzą Ci się zwykłe kiełbaski, na pewno przeszukujesz Internet, aby znaleźć oryginalne przepisy potraw z grilla.

Tak się składa, że mamy dla Ciebie coś naprawdę pysznego. Mięso otoczone cebulą to coś, co idealnie pasuje do letnich wieczorów z grillem w tle. Przepis jest naprawdę prosty do zrobienia i nie wymaga ogromnego talentu. Oczywiście danie możesz przyrządzić także w piekarniku.


Składniki:
– 2 cebule
– 0,5 kg mielonej wołowiny
– 1/4 szklanki cebuli, pokrojonej w kostkę
– 1/4 szklanki pokrojonej natki pietruszki
– 1/4 szklanki posiekanych grzybów
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1 łyżka pikantnego ketchupu
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżeczka sosu Worcestershire
– 1/4 szklanki bułki tartej
– 1 opakowanie boczku
– butelka sosu barbecue


Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Obierz cebule i zdejmij z nich zewnętrzną skórę. Środek należy pokroić w kostkę, co przyda Ci się w późniejszych etapach gotowania.
Wymieszaj mięso, pokrojoną przed chwilą cebulę, pietruszkę, brązowy cukier, przyprawy i bułkę tartą.


Zrób kule z gotowej mieszanki tak, aby zmieściły się między 2 częściami cebuli.
Owiń klopsiki cebuli w boczku, stosując trzy plastry na jedną kulę. Zabezpiecz boczek wykałaczkami, aby utrzymać całość na miejscu podczas pieczenia.


Włóż je do rozgrzanego do 220°C piekarnika na około 40 minut lub połóż na grilla. Po tym czasie polej klopsy sosem BBQ i dopiero po pięciu minutach wyciągnij z piekarnika.
Czy Tobie też cieknie ślina na ich widok?! Bombowy pomysł, który sprawdzi się na niejednej wakacyjnej imprezie.


Komentarze