Ogrimne ceny suszonych grzybów tuż przed świętami. Jeśli nie masz zapasu – słono za nie zapłacisz

Ceny suszonych grzybów- Pyszności/ źródło: Canva

Ceny suszonych grzybów- Pyszności/ źródło: Canva

Suszone grzyby stały się towarem luksusowym. Tuż przed świętami ceny suszonych grzybów poszybowały mocno do góry. Padł rekord!

Suszone grzyby to jeden z obowiązkowych składników dań wigilijnych. Lądują w krokietach, pierogach, zupie czy też kapuście. Jeśli nie przygotowałeś sobie zapasów po jesiennym grzybobraniu, to ceny w sklepach mogą Cię zaskoczyć. Leśny przysmak jest o wiele droższy niż w poprzednich latach.

Zobacz również: znalazłeś piasek w suszonych grzybach? Możesz je jeszcze uratować

Ceny suszonych grzybów w 2022

Tuż przed świętami w sklepach drożeją kolejne produkty. Specjaliści ostrzegają, że tegoroczna wigilia będzie o wiele droższa niż w poprzednich latach. Rekordową podwyżkę zaliczył również świąteczny must have- suszone grzyby. Tegoroczny sezon był dla grzybiarzy łaskawy- internet zalały zdjęcia pełnych koszyków i leśnych łupów. Teraz okazuje się, że godziny spędzone w lesie zdecydowanie się opłaciły. Za zaledwie 20 gramów suszonego borowika zapłacimy od 10 do 15 złotych. Cena za kilogram wyniesie prawie pół tysiąca złotych. Nieco tańszy jest podgrzybek brunatny- 20 gramów to koszt ok. 7-8 zł, co daje 380 zł za kilogram.

Ceny suszonych grzybów- Pyszności

Ceny suszonych grzybów- Pyszności/ źródło: Canva

Tańszą opcją jest zakupy nie w sklepie czy rynku, a bezpośrednio od grzybiarzy. Przykładowe ogłoszenia z województwa podkarpackiego to 180 zł za kilogram borowików i podgrzybków. O złotówkę taniej suszone grzyby dostaniemy w Warszawie. Kapelusze prawdziwków na sznurku na Podkarpaciu kosztują 45 zł za 100 gramów. Warto śledzić również ofertę sklepów online i polować na specjalne promocje.

Jak przygotować suszone grzyby?

Suszone grzyby przed użyciem oczywiście trzeba namoczyć. Najpierw opłucz je w zimnej wodzie, później zanurz w zimnej. Nie wrzucaj ich do wrzątku- spowoduje on, że jeszcze bardziej stwardnieją. W wodzie trzymamy je 1-2 godziny. Możesz je później ugotować w wodzie,w której się moczyły lub wykorzystać wywar do zupy czy też risotto.

Przepis na grzyby w rt

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×