Zdrowe czipsy z cukinii, które smakują jak paprykowe Lay’s! Sekret tkwi w mieszance przypraw

Jak zrobić zdrowe chipsy? Z czego? Przepis na chipsy, które w smaku przypominają Lay’s. Kto z nas nie lubi chipsów? A w szczególności paprykowych Laysów? Niestety, ta przyjemność do najzdrowszych przekąsek nie należy: pełne chemicznych dodatków i tłuszczu nie są zbyt dobrym wyborem.
Mamy jednak dla Ciebie fantastyczny, zdrowy zamiennik! Możesz nie wierzyć, ale z cukinii wyczarujesz fantastyczne i zdrowe chipsy, które, pozbawione chemicznego posmaku, smakują lepiej niż Laysy!
Przepis na Lay’s z cukinii. Przygotuj:
- 2 cukinie
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- mieszanka przypraw: papryka ostra, słodka i wędzona, czosnek granulowany, pieprz cayenne
- sól i pieprz
Jak to zrobić?
Przygotowanie zdrowych chipsów Lay’s jest naprawdę bardzo proste!

- Cukinię na chipsy zetrzyj na mandolinie lub pokrój w cienkie plasterki (razem ze skórką)
- Włóż ją do miski, dodaj olej i przyprawy.
Użyj ich tyle, ile lubisz: jeśli chcesz pikantniejszą wersję dodaj więcej cayenne, jeśli masz ochotę na mocniej paprykowe: sypnij więcej papryki słodkiej. Możesz śmiało eksperymentować z ilością przypraw! - Wyłóż je na blachę tak, żeby plasterki nie nachodziły na siebie i wsuń do piekarnika nagrzanego do 100°C na 1-1,5 godziny. W połowie pieczenia zmniejsz temperaturę do 60°C. Czas pieczenia jest zależny od tego, jak grubo pokroisz plasterki.

Taka przekąska nie dość, że bardzo smaczna to na dodatek jest super zdrowa! Dzięki tej alternatywie już nie będziesz tak chętnie sięgać po klasyczne chipsy. Twój organizm Ci za to podziękuje!
Serowa wersja
Jeśli kochasz ser i przekąski z nim w roli głównej to spróbuj połączyć go z cukinią! Pokrojone cienkie plasterki cukinii rozłóż na blaszce i posyp odrobiną parmezanu. Piecz je później w piekarniku, aż cukinia straci swoją wodę. Banalnie proste i obłędnie smaczne!

Komentarze