Alternatywa dla ziemniaczanej niezdrowej przekąski, czyli chipsy z jarmużu. Świetny dodatek do filmu

Chipsy z jarmużu - Pyszności; foto: Canva

W telewizji ekscytujący mecz piłki nożnej albo dobry film. Kto w takim momencie nie ma ochoty na jakąś chrupiącą przekąskę? Do seansu często decydujemy się na niezdrowe ziemniaczane wyroby. Warto zmienić ten nawyk. Sprawdź przepis na wyjątkowo dobre chipsy z jarmużu, a twoje zdrowie samo ci podziękuje. 

Klasyczne chipsy to dalej najbardziej popularna przekąska, na jaką decydujemy się podczas wieczornych nasiadówek, seansów filmowych czy rodzinnego grania w planszówki. To bardzo zły zwyczaj, bo chipsy ziemniaczane to jedne z najbardziej niezdrowych produktów, jaki oferuje nam rynek.

Nie jesteśmy jednak święci. Wiemy, że skrojenie owoców czy chrupanie słupków z marchewki nie zawsze jest tym, na co mamy w takich momentach ochotę. Bądźmy więc racjonalni i poszukajmy zdrowszej alternatywny dla chipsów ziemniaczanych, która jednocześnie będzie równie chrupiąca, a nawet słona.

Pozostańmy więc przy chipsach, ale nie tych klasycznych. Chipsy z jarmużu to możliwość na nabranie zdrowszych nawyków, a ponadto są po prostu bardzo smaczne. Sprawdzą się więc idealnie jako przekąska na spokojne wieczory, a kto wie? Może i dzieci je polubią, a postać chipsów przekona je do niebywale zdrowego jarmużu?

Chipsy z jarmużu – Pyszności; foto: Canva

Jarmuż – właściwości zdrowotne

Czemu warto wprowadzać w codzienny, żywieniowy etos produkty takie jak jarmuż? Po pierwsze jest to warzywo niskokaloryczne, co na tle przyspieszającego zjawiska nadwagi u dzieci, prezentuje się doskonale.

Jarmuż jest też świetnym źródłem pierwiastków takich jak żelazo, cynk, fosfor czy magnez. Zawiera duże pokłady witaminy K, co jest skrajnie rzadkie w przypadku warzyw.

Ponadto wraz z jarmużem dostarczamy sobie sulforafan, potężny antyoksydant o działaniu antynowotworowym.

Chipsy z jarmużu

Składniki:

kilka liści jarmużu

3 łyżki oliwy z oliwek

szczypta chilli

1 łyżka płatków drożdżowych

suszony kminek

1/3 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Chipsy z jarmużu – Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Jarmuż najpierw umyj i osusz. Następnie porwij listki w kawałki i włóż do miski.

Skropl je oliwą, dodaj płatki drożdżowe i przyprawy: sól, słodką paprykę, kminek i chilli. Całość wymieszaj tak, żeby składniki były równomiernie rozprowadzone.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wysyp na nią przygotowany jarmuż.

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Piecz jarmuż około 5 minut. Kontroluj kolor liści – tak, żeby nie zrobiły się brązowe. Następnie wyjmij blachę i pozostaw jarmuż do wystygnięcia.

Chipsy z jarmużu już gotowe, to może teraz inna przekąska? Sprawdź ten przepis na ciasteczka – prosto z naszego kanału na YouTube.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×