PrzepisChleb Ezechiela jest najzdrowszy na świecie. Przepis pochodzi z Biblii i ma ponad 2500 lat

Chleb Ezechiela jest najzdrowszy na świecie. Przepis pochodzi z Biblii i ma ponad 2500 lat

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
23.03.2023 13:33

Biblijna Księga Ezechiela datowana jest na szósty wiek przed Chrystusem i to z niej pochodzi przepis na najzdrowszy chleb świata. Chleb Ezechiela to pieczywo dla zdrowotnych purystów, ale również tych, którzy cenią sobie domowe i smakowite wypieki. Różnica między tym chlebem a współczesną wersją jest spora, a według słów Pisma, autorem receptury był sam... Bóg.

Ezechiel jest uznawany za jednego z tzw. proroków większych Starego Testamentu. Któregoś razu Bóg nakazał mu pościć przez 390 dni, a kapłan udał się w tym celu na pustynię. To właśnie tam dostał od Boga przepis na chleb.

chleb Ezechiela - Pyszności; foto: Canva
chleb Ezechiela - Pyszności; foto: Canva

Sporządzony przez prorokiem chleb został później nazwany chlebem Ezechiela, a receptura, choć wzbogacana o dodatkowe nuty smakowe, stosowana jest do dzisiaj. Szybko okazało się, że — w porównaniu z rynkową ofertą pieczywa — chleb Ezechiela ma nie tylko niebywałe pochodzenie, ale również doskonałe właściwości zdrowotne.

Największą różnicą między biblijnym a współczesnym pieczywem jest to, że chleb Ezechiela powstaje na bazie kiełkujących ziaren. Do jego przygotowania potrzebne ci będą aż 4 rodzaje ziaren zbóż i dwa rodzaje roślin strączkowych. Nie zawiera również cukru, a zamiast niego znajdziemy tam cynk, wapń, magnez, kwas foliowy i witaminę B6. Ze względu na nietypowy proces przygotowania, chleb Ezechiela jest też lekkostrawny i zawiera mniej glutenu, niż inne wypieki.

Wygląda na to, że nie pozostaje nam nic innego jak przekazać ci ten "boski przepis". Co prawda w stosunku do oryginalnej receptury z Biblii uległ on lekkiej zmianie, ale raczej takiej, która po prostu ma za zadanie ułatwić ci pracę, a nie odebrać mu tradycyjnego wymiaru. Receptura pochodzi z portalu dziendobry.tvn.pl.

Chleb Ezechiela

Składniki:

  • 125 ml żytniego zakwasu
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • po 6 czubatych łyżek: mąki orkiszowej, mąki jęczmiennej, mąki z prosa
  • 1 płaska łyżka soli
  • ¼ szklanki suszonego bobu
  • 375 ml ciepłej wody plus woda do zalania ziaren bobu i soczewicy
  • ¼ szklanki suszonej soczewicy
  • mąka pszenna do podsypywania

Sposób przygotowania:

chleb Ezechiela - Pyszności; foto: Canva
chleb Ezechiela - Pyszności; foto: Canva
  1. Bób i soczewice namaczaj w wodzie przez około 12 godzin. Do zakwasu żytniego dosyp 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki orkiszowej, 3 łyżki mąki z prosa, 3 łyżki mąki jęczmiennej i sól. Zalej je ciepłą wodą i wyrób ze składników zaczyn.
  2. Kiedy skończysz, przykryj go czystą ściereczką i odstaw na kolejne 12 godzin.
  3. Bób i soczewicę zmiel w maszynce. Dodaj je do powstałego zaczynu. Dosyp jeszcze pozostałą mąkę orkiszową, jęczmienną i z prosa.
  4. Wymieszaj składniki i dodaj jeszcze tyle mąki pszennej, by z ciasta powstała zwarta masa. Po godzinie spędzonej w ciepłym miejscu będzie już gotowa do formowania małych bochenków.
  5. Ułóż je teraz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką na 5 godzin. Następnie piecz je 20-30 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.

Obejrzyj jeszcze ten filmik z przepisem na wielkanocną zupę krem z liści rzodkiewki i rzeżuchy. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także