PrzepisLepszy niż z piekarni. Skórka wyjdzie chrupiąca, a środek puszysty

Lepszy niż z piekarni. Skórka wyjdzie chrupiąca, a środek puszysty

Pyszności - fot. Kuchennymi drzwiami
Pyszności - fot. Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta
24.04.2023 06:32

Pieczenie chleba w domu stało się bardzo modne. Nic dziwnego. Pachnący wyrośnięty bochenek zamieni zwykłe śniadanie w prawdziwą ucztę. Mamy dla was świetny przepis na pyszny chleb orkiszowy.

Pszenica orkisz zwyczajowo jest nazywana szpelcem albo po prostu orkiszem. Jest to gatunek zboża, który był bardzo popularny w... średniowieczu! Obecnie uprawiany jest rzadko. Nie zapominajmy jednak o charakterystycznych właściwościach prozdrowotnych tego produktu spożywczego. Mąka orkiszowa to nie tylko samo zdrowie, ale też bogactwo smaku i aromatu. Mąka ta ma też wpływ na naszą odporność, wzmacniając ją i dobrze oddziałując na produkcję krwi. Przygotowywane z niej wypieki są naprawdę znakomite.

Chleb orkiszowo-gryczany to moja propozycja na rodzinne uroczystości. Upiekłam go w słoikach, aby miał ładną formę i ciekawie wyglądał na stole. Dobrze będzie się też spełniał jako baza do tartinek. Chleb na pewno ucieszy osoby, które ograniczają gluten lub mają problemy jelitowe. Połączenie mąki orkiszowej i gryczanej to dobra i zdrowa kompozycja. Poza tym chleb jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie cierpliwości

– pisze Anna Kamińska, autorka bloga Kuchennymi drzwiami. Na blogu znajdziecie również przepis na makaron ze szparagami.

Chleb orkiszowy – przepis

Składniki na zaczyn:

  • wyparzony słoik
  • 3 łyżki mąki orkiszowej bio z pełnego przemiału T2000
  • letnia woda – tyle, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany.

Ciasto:

  • 350 mąki gryczanej jasnej bio
  • 350 mąki orkiszowej chlebowej bio
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 750 ml wody
  • zaczyn
  • dwa słoiki o średnicy ok. 10 cm i pojemności 540-550 ml

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zaczyn. Odstaw i mieszaj codziennie, aż zaczyn zacznie pracować i stanie się kwaśny. Trwa to 4-5 dni lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia. Mój zaczyn dojrzewał w piekarniku nagrzanym do 28 st. C. Można skrócić proces i do 3 łyżek aktywnego żytniego zakwasu dodać mąkę orkiszową – proporcje 1:1:1
  2. Wymieszaj suche składniki, dodaj ciepłą wodę, wymieszaj i dodaj zaczyn. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj. Odłóż 3 łyżki ciasta do słoika na kolejne pieczenie chleba i włóż do lodówki. Będzie to zaczyn na kolejny chleb.
  3. Odstaw ciasto chlebowe w ciepłe miejsce na około 6-9 godzin. Słoiki dokładnie wysmaruj smalcem lub masłem klarowanym i przełóż ciasto do 3/4 ich wysokości (ewentualnie resztę ciasta, gdy zostanie, umieść w kolejnym słoiku) i piecz około 50-60 minut w temperaturze 200 st. C (wstaw słoiki z ciastem do zimnego piekarnika).
  4. Po upieczeniu wyjmij chlebki ze słoików i połóż na kratce, aby całkowicie ostygły.
  5. Ciasto chlebowe możesz włożyć do dwóch keksówek i upiec prostokątny chleb. Wtedy foremki z ciastem chlebowym wstawiasz do nagrzanego piekarnika.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także