Chleb pieczony w słoiku na trudne czasy. Dobrze schowany wytrzyma ponad rok

Chleb pieczony w słoiku na trudne czasy. Wytrzyma ponad rok - Pyszności; Foto: https://youtu.be/nyfQg4t-0E4

Piekarz Bogdan Smolorz podzielił się na swoim kanale YouTube wspaniałym przepisem na chleb w słoiku. Wypiek ten jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale również zdrowy. Poza tym możemy się nim cieszyć ponad rok! Pieczywo wspaniale sprawdzi się na śniadanie, czy kolację. Poniżej podajemy krok po kroku jak je wykonać.

Bogdan Smolorz przygotował wspaniały chleb w słoiku, który nie posiada w składzie grama mąki. Okazuje się, że pieczywo skrywa w sobie dużą ilość ziaren oraz orzechów. Dzięki temu jest nie tylko smaczne, ale również odznacza się wysoką wartością odżywczą.

Pieczywo na ciężkie czasy

Chleb w słoiku

Chleb – Pyszności; Foto: Canva.com

Obecnie ceny produktów spożywczych szybują do góry. W związku z tym coraz częściej sami zaczynamy przygotowywać  wędlinę, pieczywo, czy przetwory. Jeśli chodzi o chleb, to z reguły nie należy on do trwałych produktów. W związku z tym musimy go spożyć w ciągu kilku dni.

Niedawno Bogdan Smolorz podzielił się na swoim kanale YouTube przepisem na wspaniały domowy chleb w słoiku. Okazuje się, że takie pieczywo możemy trzymać nawet przez rok. Poza tym jest to wyjątkowo smaczny i zdrowy wypiek. Sprawdź jak go przygotować!

Chleb w słoiku według Bogdana Smolorza

Słonecznik i pestki dyni – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 8 słoików wek 850 ml
  • 360 g posiekanych orzechów włoskich
  • 480 g grubych płatków owsianych
  • 480 g drobnych płatków owsianych
  • 800 g ziaren słonecznika
  • 360 g złotego siemienia lnianego
  • 80 g soli
  • 360 g brązowego siemienia lnianego
  • 360 g pestek dyni
  • 120 g mielonej łuski babki jajowatej
  • 120 g nasion chia
  • 130 g syropu z agawy
  • 150 g oliwy z oliwek
  • 2250 g ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski. Następnie wymieszaj je dokładnie dłońmi i odłóż masę na około 30 minut, przy okazji rozgrzewając piekarnik. Po tym czasie masę podziel na 8 części po ok. 725 g każda. Aby masa nie lepiła ci się do dłoni – co jakiś czas mocz ręce w wodzie.

Wnętrze słoików wysmaruj oliwą. Następnie każdą część masy przełóż do oddzielnego słoika. Masę dokładnie ugnieć w słoiku i wyrównaj z wierzchu dłonią. Chlebki piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz je jeszcze przez kolejne 30 minut.

Po tym czasie wyparz gumowe uszczelki, a następnie dokładnie zamknij słoiki. Słoiki układaj do góry nogami na dużej blasze. Następnie wrzuć je do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza na około 40 minut. 

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować chrupiący kotlet de volaille krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×