PrzepisKultowy chleb w jajku będzie jeszcze lepszy, gdy dodasz ten składnik. Kosztuje grosze i jest pyszny

Kultowy chleb w jajku będzie jeszcze lepszy, gdy dodasz ten składnik. Kosztuje grosze i jest pyszny

Kultowy chleb w jajku będzie jeszcze lepszy, gdy dodasz ten składnik. Kosztuje grosze i jest pyszny
13.11.2022 00:14, aktualizacja: 05.08.2023 13:17

Są takie potrawy, które nieważne jak wykwintnie byłyby nam dziś podane, i tak kojarzylibyśmy tylko z dzieciństwem. A może by tak wskoczyć w wehikuł czasu i przyrządzić jeden z takich smakołyków - chleb w jajku? Jeśli jesteś za - przeczytaj nasz przepis.

Owsianka, kogel-mogel, ciastka kokosanki, a może leniwe w maśle? Które z tych ,,dań" cofnęłoby cię w czasie najskuteczniej? W naszym przypadku byłby to chleb w jajku na śniadanie.

Takie pyszności przygotowywała niejedna babcia, a jeśli spożywaliście je na wakacjach spędzonych na wsi, z iście wiejskich produktów - to podobnie jak my, mieliście ogromne szczęście.

Chleb w jajku - Pyszności; foto: Canva
Chleb w jajku - Pyszności; foto: Canva

Dodatek, który odmieni smak

Mamy wrażenie, że dziś już takich śniadań się nie jada. To pewnie jeden z tych paradoksów dzieciństwa. Będąc dziećmi mieliśmy ograniczane słodycze, my sami byliśmy pewni, że kiedy już dorośniemy i będziemy sami decydować - nie będziemy jeść niczego innego.

Podobnie było z chlebem w jajku. Wtedy ciągle było nam go mało. A gdyby tak wrócić do tamtego postanowienia? A skoro już jesteśmy dorośli, przyrządźmy ten specjał z wyjątkowym dodatkiem: wędzoną papryką.

Chleb w jajku z wędzoną papryką

Składniki:

         
  • 5 kromek chleba
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • sól, pieprz, papryka wędzona
  • szczypiorek
  • masło klarowane
  • 100g tartego sera
Chleb w jajku - Pyszności; foto: Canva
Chleb w jajku - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Jajka rozbij do miski. Dodaj mleko i dopraw szczyptą soli, pieprzu i wędzonej papryki. Tak przyprawione jajka roztrzep na gładką masę.

Szczypiorek posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane.

Kromki chleba (swoją drogą jest to doskonały patent na zużycie lekko już czerstwego pieczywa) namocz w jajku z obu stron. Następnie połóż je na patelni z rozgrzanym tłuszczem.

Wysmaż jedną stronę kromek na złoty kolor i odwróć je. Odczekaj aż druga strona zacznie nabierać złotego koloru, a wtedy posyp ją szczypiorkiem i startym serem. Przykryj patelnię pokrywką. Kiedy ser się roztopi, twój chleb w jajku jest już gotowy.

A może szukasz innych przepisów na kultowe potrawy? Sprawdź ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także