Przepis na chleb z mlekiem z PRL – zapomniany przysmak z dzieciństwa. Pamiętasz ten smak?

Przepis na chleb z mlekiem jak z PRL. Jak zrobić? Jakie składniki są potrzebne? Z sentymentem lubimy czasem wrócić do smaków z naszego dzieciństwa. Dzięki tej recepturze przywrócisz wyjątkowe wspomnienia, zajadając się domowej roboty chlebem.

Smaki z PRL – nie tylko chleb z mlekiem

Kiedy sklepu nie uginały się pod ciężarem produktów, to często nasze mamy i babcie uruchamiały kreatywność. Coś z niczego- w ten sposób powstawały dania, które kojarzą nam się z dzieciństwem.

Chleb z cukrem, kogel-mogel, karmelki z rozpuszczonego cukru i gumy Donald to zdecydowanie smaki sprzed lat. Wiele osób zapomniało jednak o jednym przysmaku, który nieraz zamieniał czerstwe pieczywo w coś smacznego.

Jak zrobić chleb z mlekiem jak z PRL?

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Justyna Chwał (@chwaljustyna)

Chleb w PRL był niemal świętością i marnowanie nawet kawałka było po prostu niedopuszczalne. Jednak gdy stawał się już czerstwy, to jego jedzenie nie było przyjemnością.

Rozwiązaniem był chleb z mlekiem, czyli kawałki pieczywa w ciepłym mleku. Błyskawicznie staje się on słodki i miękki, a jeśli dodamy do tego trochę cukru (możemy się pokusić nawet o wanilinowy) czy cynamonu, to w rezultacie dostaniemy pyszny deser.

Przepis na chleb z mlekiem z PRL? Prosty! Wystarczy porwany na kawałki chleb zalać ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru i gotowe!

Chleb z mlekiem z przepisu Nigelli Lawson

Chociaż chleb z mlekiem kojarzy nam się głównie z dawnymi czasami, to jedna z najpopularniejszych kucharek na świecie, Nigella Lawson, pokazała w 2007 roku przepis na tę potrawę. Wiele osób zachwyciło się jego prostotą i szybko uznali to za „comfort food”, czyli jedzenie, które jest szybkie, smaczne i wprawia w dobry nastrój.


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×