Wirtualna Polska

Chleb z patelni, bez jajek i wyrabiania ciasta. Prosty i smaczny

Chleb z patelni, bez jajek i wyrabiania ciasta. Prosty i smaczny

Chleb z patelni- Pyszności

Szybki chleb z patelni bez wyrabiania i bez bałaganu. Nie potrzebujesz nawet zakwasu – wszystko przygotujesz na bazie suszonych drożdży.

Wirtualna Polska

Przepis na domowy chlebek

Chociaż przygotowanie domowego pieczywa wydaje się trudnym zadaniem, to są patenty, aby ułatwić to sobie. Nie musisz nawet rozgrzewać piekarnika i zakasywać rękawów – całość przygotujesz na patelni bez konieczności długiego wyrabiania ciasta. Jego jedyną wadą jest właśnie to, że znika zbyt szybko. Na szczęście przygotowanie jest bardzo proste, a składniki ogólnodostępne. Ten przepis uratuje cię, gdy w domu zabraknie pieczywa, a wszystkie sklepy będą już zamknięte.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zobacz również: prosty przepis na chleb z trzech składników. Bez mąki i zakwasu, robi się niemal sam

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Chleb z patelni

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Mąkę pszenną wsyp do miski. Dodaj do niej suszone drożdże, sól oraz cukier i wymieszaj łyżką. Następnie wlej wodę i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Chleb z patelni- Pyszności

Chleb z patelni- Pyszności

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką pszenną i krótko wyrób. Uformuj kształt o średnicy dna patelni. Garnek lub patelnię rozgrzej i wlej olej roślinny. Włóż przygotowane ciasto i smaż po ok. 1o minut z każdej strony pod przykryciem, aż się zarumieni.

Chleb z patelni- Pyszności

Chleb z patelni- Pyszności

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Gotowy chlebek zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Świetnie sprawdzi się jako spód do kanapek lub dodatek do indyjskich dań zamiast chlebka naan. Ekspresowo się smaży, w środku jest mięciutki i wyrośnięty.  Smakuje dobrze również na ciepło.
Smacznego!

Chleb z patelni- Pyszności

Chleb z patelni- Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×