Domowy chlebek bez drożdży i zakwasu. Zrobisz ze starych bananów

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Chyba nikt nie lubi marnować i wyrzucać jedzenia. Niekiedy jednak przegapimy „termin przydatności do spożycia” i klops! No bo co zrobić np. z mocno dojrzałymi lub wręcz przejrzałymi bananami? Trudno znaleźć na nie amatorów. Mamy rozwiązanie. Upiecz z nich chlebek bananowy. To proste i pyszne ciasto podbije serca całej twojej rodziny.

Przejrzałe banany budzą twoją niechęć? Błąd. Specjaliści dowodzą, że powinniśmy jeść jak najczęściej banany z brązowymi i czarnymi plamkami. Przede wszystkim są one bardzo bogate w przeciwutleniacze, łagodzą zgagę i dolegliwości związane z wrzodami, a także zapobiegają anemii. Mają także wiele innych korzyści.


Są doskonałym domowym lekarstwem na zaparcia, dzięki błonnikowi, który wspomaga trawienie. Ponadto dojrzałe banany wytwarzają białka o nazwie TNF, które wzmacniają system odpornościowy. Im więcej brązowych plamek na skórce owocu, tym w bananie więcej dobroczynnych substancji.
Czytaj też: Banany z grilla – przepis na niebanalny deser. Jak je przygotować?



Dojrzałe banany- Pyszności; źródło: AdobeStock
Tyle medycyna, przejdźmy do kuchni. Banany im są dojrzalsze, tym robią się słodsze. Dzieje się tak dlatego, że w miarę dojrzewania owocu część skrobi w nim zawartej zostaje przekształcona w cukry proste. Jeśli jednak nie jesteś amatorem mocno dojrzałych bananów, ale tak jak my, nie lubisz marnotrawić jedzenia, zrób z nich chlebek bananowy. Przepis jest banalnie prosty, a efekt cię zachwyci!
Czytaj też: Czerwona końcówka banana. W Polsce mało kto wie, co oznacza



Chlebek bananowy – Pyszności; źródło: AdobeStock
Chlebek bananowy – przepis


Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 ml oleju roślinnego lub 200 g masła
- 4 mocno dojrzałe banany
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka posiekanych orzechów
- opcjonalnie 1 szklanka wiórków kokosowych


Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Jajka wbij do miski i rozmiksuj. Miksując, dodawaj cukier, olej roślinny lub roztopione masło, a na końcu rozgniecione na papkę banany.
- W drugiej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodaj masę bananową i wymieszaj.
- Dorzuć drobno posiekane orzechy i wiórki kokosowe i połącz składniki. Uwaga, zamiast orzechów i wiórków możesz użyć innych dodatków np. migdałów i posiekanych suszonych śliwek.
- Ciasto wyłóż do wyścielonej papierem do pieczenia dużej podłużnej formy keksowej i piecz przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.


Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób naleśnik z ciasta według naszego przepisu: