Chlebek czosnkowy ze świeżymi ziołami i masłem. Chrupiący na zewnątrz, miękki w środku

Chlebek czosnkowy- Pyszności
Aromatyczny chlebek czosnkowy z ziołami to idealne imprezowa przekąska. Zawijany chlebek drożdżowy pełen smaku, stworzony do odrywania.
Rwany chleb z masłem czosnkowym
Czosnkowe pieczywo to coś, za czym po prostu przepadamy. Połączenie domowego chleba z ziołowym masłem to sprawdzony patent na kolację na ciepło i przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Ciekawa forma odrywania to świetny pomysł na jedzeniową integrację. Najlepiej smakuje do ciepło- możesz serwować go samodzielnie lub jako dodatek do pieczonych mięs.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz również: chlebek z mozzarellą i sosem pomidorowym
Chlebek czosnkowy
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 200 g miękkiego masła
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku
- czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania ziołowego masła. Do miski przełóż miękkie masło. Dodaj do niego posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj całość.

Chlebek czosnkowy- Pyszności
Przygotuj ciasto drożdżowe. Z mleka, drożdży, cukru i trzech łyżek mąki przygotuj rozczyn i odstaw na 15 minut, aby co najmniej podwoił swoją objętość. Jeśli nie wyrośnie- proces trzeba powtórzyć. Gotowy rozczyn wymieszaj z resztą składników, wyrób dobrze i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt, na podsypanym mąką blacie. Posmaruj masłem czosnkowym.

Chlebek czosnkowy- Pyszności
Następnie podziel ciasto na długie paski. Najłatwiej zrobić to przy pomocy noża do pizzy. Złóż je w harmonijkę i ułóż w blaszce do pieczenia- zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokażemy Ci, jak to zrobić. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie posmaruj z wierzchu roztopionym masłem i piecz przez 40-50 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Chlebek czosnkowy- Pyszności
Upieczony chlebek wyjmij z foremki. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i podaj swoim bliskim.
Smacznego!

Chlebek czosnkowy- Pyszności
Komentarze