Chlebek z mozzarellą i sosem pomidorowym. Lepsza niż pizza przystawka na imprezy

Chlebek z mozzarellą- Pyszności

Chlebek z mozzarellą- Pyszności

Pyszny chlebek z mozzarellą i sosem pomidorowym to prosty przepis na gorącą przekąskę. Ciągnący się ser i chrupiąca skórka to połączenie idealne.

Nacinany chlebek

Chociaż wśród przepisów na chleb króluje ten z dodatkiem czosnku, to na horyzoncie pojawiła się spora konkurencja. Chrupiący chlebek nafaszerowany ciągnącym się serem mozzarella i gorącym sosem pomidorowym. Świetnie sprawdzi się w roli gorącej kolacji lub pysznej przystawki na imprezie. Wspólne odrywanie kawałków pieczywa z apetycznym serem to świetny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi. W tym przepisie możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i czerstwe pieczywo. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Zobacz również: zakręcony chlebek czosnkowy domowej roboty

Chlebek z mozzarellą

Składniki:

  • 1 chleb
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli
  • 150 g sosu do pizzy
  • 20 g tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Z okrągłego chlebka odkrój jego górę i wydrąż miąższ. Możesz go wykorzystać do bułki tartej lub uformować w kulki i usmażyć w jajku- nic się nie zmarnuje. Następnie natnij brzegi chleba, nie przecinając do końca. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Chlebek z mozzarellą- Pyszności

Chlebek z mozzarellą- Pyszności

Wnętrze chleba polej oliwą z oliwek i rozprowadź przeciśnięty przez praskę czosnek. Najlepiej sprawdzi się świeży- ma więcej aromatu niż ten suszony i granulowany. Włóż do wnętrza kulkę mozzarelli (odsącz ją dobrze z zalewy) i dodaj sos pomidorowy.

Chlebek z mozzarellą- Pyszności

Chlebek z mozzarellą- Pyszności

Na samą górę zetrzyj parmezan i wstaw do piekarnia rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz przez 20-25 minut aż chlebek się zarumieni a ser apetycznie roztopi.

Chlebek z mozzarellą- Pyszności

Chlebek z mozzarellą- Pyszności

Po upieczeniu udekoruj chlebek posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Nie zwlekaj z serwowaniem, bo smakuje najlepiej na ciepło. Odrywaj nacięte kawałki pieczywa, nabierając nimi sos i roztopiony ser. Gwarantujemy, że błyskawicznie zniknie z talerza. Smacznego!

Chlebek z mozzarellą- Pyszności

Chlebek z mozzarellą- Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×