Nietypowy chłodnik z selerem i mocno pikantnym dodatkiem. Od razu orzeźwia i dodaje energii

W ciepłe dni mamy ochotę na lekkie potrawy. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się chłodnik z selerem. Prosty i szybki w przygotowaniu – świetny pomysł na bardzo orzeźwiający obiad. Idealny na upalny dzień. 

Ponieważ pomysłów na chłodnik jest całe mnóstwo i nie trzeba wyłącznie ograniczać się do jednej wersji na burakach. Można przygotować go z rzodkiewki, pomidorów, ogórków czy selera. Dziś przygotujemy go właśnie na bazie tego ostatniego warzywa, który zawiera w sobie mnóstwo wody i jest idealną bazą do takiej ,,zimnej zupy”. Oto sprawdzony przepis na chłodnik z selerem naciowym i pikantnym dodatkiem.

Chłodnik z selerem naciowym

Potrzebne będą na 2 porcje:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 2 średnie ogórki gruntowe
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ćwierć łyżeczki papryczki chilli
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • cukier
chłodnik z selerem

Chłodnik – Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania chłodnika:

Przygotuj sobie wszystkie składniki na chłodnik z selera. Na początku myjemy dokładnie wszystkie składniki, zaczynając od selera. Następnie wszystko obieramy. Seler naciowy kroimy na bardzo drobne plasterki. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na małą kostkę. Ogórki i seler łączymy ze sobą w naczyniu, zalewamy schłodzonym kefirem lub jogurtem. Dodajemy zielone warzywa i przyprawiamy solą i cukrem. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, dobrze by nasz chłodnik tam postał przez kilka godzin i dobrze się schłodził.

chłodnik z selerem

Chłodnik z selerem – Pyszności; Foto: Canva.com

Z czym podawać chłodnik?

Chłodnik można podawać z posiekanym ugotowanym żółtkiem lub całymi jajkami oraz dodatkowo z młodymi ziemniakami z koperkiem. Dodanie do chłodnika ziemniaków sprawi, że będzie sycił nas na dłużej. Jeśli chcesz, żeby chłodnik był jeszcze bardziej orzeźwiający, warto umieścić wcześniej ogórki w lodówce. Ponieważ sam chłodnik ogórkowy zrobisz w kilka minut, to w pierwszej kolejności ugotuj ziemniaki oraz jajka na twardo. Danie to można podawać ze szczypiorkiem, pietruszką czy sokiem z cytryny.
Zobacz na naszym kanale jak krok po kroku jak przygotować dwukolorowy chłodnik. Jest lekki i orzeźwiający, a dodatków bardzo prosty w przygotowaniu:

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×