PrzepisChoinka z ciasta francuskiego z pesto. Prosty przepis na świąteczną przystawkę krok po kroku

Choinka z ciasta francuskiego z pesto. Prosty przepis na świąteczną przystawkę krok po kroku

Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Ewa
23.12.2022 08:26, aktualizacja: 23.12.2022 08:47

Wytrawna choinka z ciasta francuskiego z kolorowym pesto zachwyci Twoich gości. Prosta, smaczna i efektowna. Na świątecznym stole będzie się prezentowała po prostu znakomicie.

Ciasto francuskie na słono

Ciasto francuskie można przygotować na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzi się zarówno na słodko, jak i na słono. Przygotowanie przekąsek z tym ciastem w roli głównej jest zazwyczaj bardzo proste i szybkie, więc warto mieć w swojej zamrażarce porcję ciasta francuskiego. Dziś postawiliśmy na świąteczną formę choinki, której gałęzie skrywają kolorowe pesto. Taka przekąska jest prosta w przygotowaniu, a na dodatek będzie bajecznie prezentować się na świątecznym stole.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Choinka z ciasta francuskiego z pesto

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1/2 opakowania pesto zielonego
  • 1/2 opakowania pesto czerwonego
  • 1 jajko - do posmarowania
  • orzeszki piniowe

Sposób przygotowania:

Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Przy pomocy noża i linijki natnij kształt trójkąta. Połowę ciasta posmaruj czerwonym pesto, drugą zaś zielonym. Możesz użyć gotowego pesto ze słoiczka lub przygotować je samodzielnie w swoim domu.

Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności

Przykryj całość drugim arkuszem ciasta francuskiego i wytnij nacięty wcześniej kształt choinki. Natnij brzegi, zostawiając w środku nietknięty pień. Powstałe gałązki poskręcaj kilka razy wokół własnej osi. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.

Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności

Tak przygotowaną choinkę umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta francuskiego wytnij gwiazdki. Najłatwiej będzie to zrobić przy pomocy foremek do pierników. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp orzeszkami piniowymi. Wstaw do piekarnia rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut.

Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności

Po tym czasie nasza świąteczna choinka jest już gotowa. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taka wytrawna przekąska będzie również piękną dekoracją stołu.

Smacznego!

Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także