Chrupiąca cebula w piwnym cieście z sosem tzatziki- najlepsza przekąska na imprezę

Chrupiąca cebula w piwnym cieście to idealne przekąską na każdą imprezę. Kultowe warzywo podaliśmy w nieco innej odsłonie- chrupiących gniazdek. Całość przełamuje lekki i pyszny sos tzatziki. Jak zrobić cebulę w panierce?

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Jeśli lubisz krążki cebulowe, to ten przepis skradnie Ci serce. Raz na jakiś czas można zaszaleć i pozwolić sobie na takie chrupiące pyszności. Takie gniazdka to połączenie klasyki z nowoczesną formą. Dodatkiem, który jeszcze bardziej podkręca domowy sos tzaziki. To proste połączenie jogurtu greckiego ze starym ogórkiem, ząbkiem czosnku i posiekanym koperkiem. Lekki i pyszny dip idealnie komponuje się z chrupiącymi gniazdkami z cebuli.

Składniki:

4 cebule
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka kurkuma
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
250 ml piwa

Przepis na chrupiącą cebulę w piwnym cieście

Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski wsyp mąkę pszenną i dodaj do niej przyprawy: słodką i ostrą paprykę, kurkumę oraz sól i pieprz. Wymieszaj zawartość miski.

Chrupiąca cebula w piwnym cieście

Przyprawy – Pyszności

Następne wlej do miski jasne piwo i wymieszaj całość, aby powstało ciasto bez grudek. Cebulę obierz, przekrój na pół i następnie pokrój w plasterki.  Wrzuć cebulę do ciasta i obtocz dokładnie, aby mieszanka przykryła każdy kawałek warzywa.

Chrupiąca cebula w piwnym cieście

Chrupiąca cebula w piwnym cieście – Pyszności

Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Gdy będzie już wystarczająco rozgrzany- chwyć metalowymi szczypcami porcję cebuli i włóż do gorącego oleju, tworząc gniazdka. Smaż je, aż się zarumienią.

Chrupiąca cebula w piwnym cieście

Chrupiąca cebula w piwnym cieście – Pyszności

Odsącz na ręczniku papierowym usmażone gniazda- dzięki temu nie będą zbyt tłuste. Tak przygotowaną cebulę podaj z ulubionym sosem. My postawiliśmy na tzatziki: proste połączenie jogurtu greckiego ze startymi i odciśniętymi z wody ogórkami. Dodaliśmy do niego posiekany drobno koperek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Taki lekki sos świetnie przełamie smak cebuli w cieście. Możesz ją serwować również z innymi dipami: ketchupem, tysiąca wysp, BBQ czy też majonezowym. Postaw na taki dodatek, jaki lubisz najbardziej.

Chrupiąca cebula w piwnym cieście

Chrupiąca cebula w piwnym cieście – Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×