Nie wszystko, co robisz na wolnym ogniu musi być gulaszem, zupą lub mięsem. Niespodziewanie, ten sposób gotowania jest dużo bardziej wszechstronny niż myślisz.
Tym razem zdradzimy, jak zrobić przepyszną i chrupiącą pizzę bez korzystania z piekarnika. Zdziwiona? Koniecznie sprawdź ten przepis!
Możesz oczywiście zrobić ciasto własnoręcznie, ale w tym przypadku użyto gotowego półproduktu.
Niezbędne oczywiście będzie naczynie żaroodporne lub duży garnek. Na jego dnie położono pergamin (papier do pieczenia), dzięki któremu spód ciasta się nie spali, gdy będzie na wolnym ogniu.
Dno można oprószyć delikatnie mąką, a następnie dokładnie rozprowadź ciasto. Najlepiej tak, jak na zdjęciu.
Dodaj swój sos. Tak samo, jak w przypadku ciasta, możesz stworzyć go sama lub kupić gotowy produkt.
Proste przepisy są czasem najlepsze, dlatego w tym przypadku użyto sera i pepperoni, ale bez dwóch zdań Ty możesz uwzględnić swoje ulubione dodatki. Pamiętaj jednak, że im więcej składników,tym czas przygotowania może się wydłużyć.
Przykryj pizzę i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Będzie skraplać się woda – pilnuj tego, aby ciasto nie stało się zbyt miękkie. Później ściągnij pokrywkę i gotuj przez kolejne pół godziny.
Pizza powinna być zarumieniona, wtedy będzie przepyszna.
Posyp ją świeżym parmezanem i podaj gościom. Pycha!
Moja przygoda z Pysznościami rozpoczęła się ponad 3 lata temu. Razem z filmowcem Wojtkiem zaczynaliśmy kręcić filmiki z przepisami w małym studio z jednym aparatem, małą patelnią i garnkiem ? Od tamtego czasu staliśmy się największą społecznością kulinarną w Polsce, a miłość do gotowania zupełnie zmieniła moją ścieżkę zawodową. Przestałam być dziennikarką, która pisze o bieżących sprawach. Dyktafon i łamy gazety zamieniłam na garnki i przepisy. Tworzenie ciekawych dań i wypieków, pisanie artykułów o tematyce kulinarnej plus kontakt z wiernymi fanami, sprawia mi ogromną satysfakcję. W końcu czuję, że robię to, co kocham w 100% ❤️
Komentarze