in

Chrupiąca przekąska kinomana – jak zrobić popcorn?

Trudno wyobrazić sobie seans filmowy bez dużej torebki pachnącego, ciepłego i chrupiącego popcornu. Zestaw prawdziwego kinomana to właśnie torebka lub miska z popcornem oraz kubek Coca Coli. Jak wiadomo jednak, co za dużo, to niezdrowo – zasada ta dotyczy wszystkich przekąsek, a zwłaszcza popcornu. Zjedzenie paczki gotowego popcornu i popicie go pół litrem Coli to ogromna dawka tłuszczu i cukrów. Wpływa to negatywnie nie tylko na sylwetkę, ale także na serce. Nie musisz jednak rezygnować z ulubionej przekąski: wystarczy, że wybierzesz zdrowszą alternatywę, a więc popcorn przygotowany w domu. Popcorn sam w sobie nie jest zły – szkodliwy staje się poprzez sposób przygotowania. Sprawdź, jak zrobić popcorn by cieszyć się smakiem bez wyrzutów!

Dlaczego domowy popcorn jest zdrowszy niż ze sklepu?

Wbrew temu, co utarło się w powszechnym myśleniu, popcorn sam w sobie nie jest wcale niezdrowy. Cała tajemnica tkwi w procesie jego przygotowywania. Ziarna kukurydzy przeznaczone do prażenia są przecież takie same, a kaloryczność gotowych, białych ziarenek zależy od kilku czynników. Po pierwsze – głównym winowajcą jest tłuszcz. Ziarna wrzucamy przeważnie do głębokiego oleju, a jeszcze większym błędem jest prażenie ziaren na kilkukrotnie użytym oleju (mowa o masowej produkcji, gdzie nierzadko wykorzystywany jest olej już zużyty i przypalony). Drugi szkodliwy czynnik to sól – soląc gotową porcję, trudno oszacować ile soli zostało już wsypanej, więc „na wszelki wypadek” dodajemy jej więcej. Połączenie tłuszczu i soli (podobnie jak w przypadku frytek) to najbardziej obciążająca organizm mieszanka. Jeśli skupisz się na przygotowaniu go w sposób dietetyczny, zyskasz zdrową przekąskę – popcorn ma bowiem wiele zalet. Po pierwsze zawiera więcej fosforu i protein niż na przykład chipsy ziemniaczane, a nawet niż jajka. Porcja popcornu przygotowana bez soli, cukru i oleju to tylko 31 kcal! Wbrew pozorom jest to więc doskonała przekąska dla osób dbających o sylwetkę i odchudzających się. To także dobra propozycja do podjadania między posiłkami – popcorn jest sycący i zaspokaja uczucie głodu na długo. Warto dodać przy okazji, że jest to także bardzo tania przekąska – paczkę ziaren do prażenia kupisz za mniej niż 3 złote, a dzięki niej wyprodukujesz przekąskę dla całej rodziny.

jak zrobić popcorn

Sposoby na to, jak zrobić popcorn

Popcorn możesz bez problemu przyrządzić tradycyjnie, w garnku. Na spód nalej niewielką ilość tłuszczu (wybierz taki dobrej jakości) i wrzuć kilkanaście ziarenek. Im mniej tłuszczu na spodzie, tym mniej wrzucaj ziaren – szybciej się uprażą i nie będą tak skąpane w oleju. Garnek koniecznie przykryj pokrywką i nasłuchuj odgłosów ze środka. Kiedy ziarna zaczną wydawać charakterystyczny dźwięk, potrząsaj garnkiem co chwilę, by je przemieszać. Kiedy odstępy między wybuchaniem ziaren będą wynosić około 1-2 sekund, zdejmij garnek z ognia i przesyp gotowe ziarna do miski. W zależności od preferencji – dodaj soli lub cukru do smaku. W taki sam sposób przyrządzisz go na patelni. Chcesz zrobić popcorn maślany? Ziarna upraż jak zwykle, wybranym sposobem, a w misce rozpuść 2 łyżki dobrego masła i wymieszaj je z solą. Teraz wystarczy wlać je do miski z gotowym popcornem i dokładnie wymieszać – gotowe! Czas włączyć ulubiony film i rozkoszować się wspaniałym smakiem i aromatem pysznej przekąski.