PoradyNigella Lawson zdradziła sposób na superchrupiące frytki. Wkłada je do zimnego oleju!

Nigella Lawson zdradziła sposób na superchrupiące frytki. Wkłada je do zimnego oleju!

Nigella Lawson zdradziła sposób na superchrupiące frytki. Wkłada je do zimnego oleju!
Ewa
06.05.2022 10:21, aktualizacja: 26.09.2023 12:49

Proste, szybkie i tanie- frytki znają chyba wszyscy. Każdy z nas ma swój patent: niektórzy robią je w piekarniku, inni używają frytkownicy, czasem dodaje się do nich różne przyprawy.
Swoim sposobem na superchrupiące frytki podzieliła się Nigella Lawson.

Sekret ich przygotowania tkwi w... zimny oleju! Chociaż mogłoby się wydawać, że przez to frytki będą okropnie tłuste, to dzieje się zupełnie inaczej. W rezultacie otrzymasz bajecznie chrupiące i lekkie frytki w stylu toskańskim.

Na 4-6 porcji przygotuj:

  • 1 kg ziemniaków- postaraj się wybrać mączyste odmiany, takie jak Irga, Irys, Fresco czy Gloria
  • 1/5 l oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowy lub kukurydziany
  • 1 główka czosnku
  • 8 małych gałązek tymianku i rozmarynu (opcjonalnie, możesz użyć również innych ulubionych ziół)
  • sól (do smaku)
Obraz

Krok po kroku:

  1. Ziemniaki umyj dokładnie, ale nie obieraj.
  2. Pokrój w słupki o grubości 1 cm.
  3. Do garnka o głębokim, grubym dnie wlej olej i włóż do niego frytki. Włącz kuchenkę i zagotuj tłuszcz. Nie spuszczaj go z oka!
  4. Kiedy olej się zagotuje- ustaw timer na 15 minut i lekko zmniejsz ogień. Po tym czasie zamieszaj frytki.
  5. Dodaj nieobrany czosnek i smaż frytki przez kolejne 5-10 minut.
  6. Gdy frytki staną się już bladozłote- wrzuć do środka zioła. Zamieszaj.
  7. Odczekaj 1 minutę i wyciągnij za pomocą cedzakowej łyżki frytki na ręcznik papierowy. Wchłonie on nadmiar tłuszczu.
  8. Przełóż na talerz i posyp solą, według uznania.

Włożenie ziemniaków do zimnego oleju sprawi, że podczas smażenia staną się jeszcze bardziej chrupiące niż zawsze. Jeśli nie lubisz dodatku ziół lub czosnku- śmiało możesz pominąć ten krok.

Obraz
A jaki jest Twój sposób na idealne frytki?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także