Zetrzyj go, połącz z resztą składników i usmaż na patelni. Te placki o niebo lepiej od ziemniaczanych

Placki z kalafiora - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Szybko Smaczne

Jeśli przejadły ci się już placki ziemniaczane albo szukasz po prostu ciekawej alternatywy, mamy dla ciebie coś wyjątkowego. Chrupiące, lekko słone i jednocześnie niskokaloryczne – takie są właśnie placki z kalafiora. Sprawdź przepis i daj znać, jak ci smakowało.

Kalafior jest cudowną bazą wielu różnych dań. Pokochali go wegetarianie i weganie, ponieważ przy jego pomocy są w stanie odtworzyć licznych popularnych, mięsnych potraw. Kotlety z kalafiora? Burgery? A może nawet stek? Żaden problem.

Imitowanie mięsa to jedno, ale kalafior już sam w sobie jest po prostu smaczny i zdrowy. Zawiera bardzo niewiele tłuszczu, za to sporo witamin: A, C, K i tych z grupy B. Ponadto włączenie go do diety to sposób na utrzymanie prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Słowem – warto od czasu do czasu sięgać po kalafiora.

Placki z kalafiora – Pyszności; foto: Canva

Jeśli za to mielibyśmy przytoczyć o kalafiorze jakąś ciekawostkę, byłoby to to, że można go też jeść na surowo. To dość niespotykana forma podania tego warzywa, do której spróbowania wszystkich zachęcamy. Zanim jednak to zrobisz, spróbuj go w jeszcze innym wydaniu. Przed tobą cudowne i chrupiące placki z kalafiora, do których jeszcze nie raz będziesz wracała.

Placki z kalafiora

Składniki:

  • 300 g kalafiora
  • pół marchewki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 dymka razem ze szczypiorem
  • sól, pieprz
  • śmietana
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kalafiora i marchewkę umyj, osusz, a później zetrzyj na dużych oczkach tarki. Do tych warzyw dodaj posiekaną na drobno cebulkę dymkę.

Wszystko wymieszaj w misce. Teraz wbij do niej jajko, wsyp oba rodzaje mąki, dopraw pieprzem i solą. Gdyby konsystencja masy wydawała ci się zbyt płynna, dodaj jeszcze odrobinę mąki.

Placki z kalafiora – Pyszności; foto: Canva

Rozgrzej tłuszcz na patelni. Doskonale będzie się do tego nadawał zwykły olej roślinny lub kokosowy. Pamiętaj, że do smażenia wybieramy zawsze oleje rafinowane.

Na patelnie nakładaj przygotowaną masę. Dwie łyżki na jednego placka będą idealną ilością. Smaż po kilka minut z każdej strony. Podawaj ze śmietaną i posiekanym szczypiorem. Smacznego!

Sprawdź też ten nowy przepis na kotlety ,,Weselny przysmak”. Prosto z naszego kanału na YouTube.

 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×