Chrupiące skrzydełka z boczniaków – przekąska, która oszuka mięsożerców

Chrupiące skrzydełka z boczniaków to ostatnio hit każdej imprezy w naszym domu. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, a smak zaskoczy nawet mięsożerców. Ta wegetariańska przekąska udowadnia, że kuchnia roślinna to nie tylko nudne sałatki i znajdą w niej coś dla siebie również fani fast foodów.

Boczniaki to hodowlane grzyby, które od dłuższego czasu cieszą się coraz większą popularnością. Jest ciekawym zamiennikiem mięsa: powstają z niego nuggetsy, flaczki, kotlety czy właśnie skrzydełka. Występuje pospolicie, kupić go można w większości sklepów, a wiele osób decyduje się nawet hodować go samodzielnie w domu. W naszym wydaniu do przygotowania skrzydełek pominęliśmy jajko, więc są one wegańskie. Jeśli jeszcze nie jadłeś boczniaków, to ten przepis jest świetną okazją do zaproszenia ich do swojej kuchni.

Przepis na obłędnie pyszne, wegańskie skrzydełka znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Nasze chrupiące skrzydełka z boczniaków upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

  • 400 g boczniaków
  • 1 szkl. płatków kukurydzianych
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/4 szkl. sosu sojowego
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Przepis na chrupiące skrzydełka z boczniaków

Boczniaki umyj i osusz. Pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Zalej sosem sojowym- ma dużo smaku umami i jest dobrym zamiennikiem soli w niektórych przepisach.

Chrupiące skrzydełka z boczniaków - Pyszności

Skrzydełka z boczniaków – Pyszności

Płatki kukurydziane przełóż do woreczka strunowego i przy pomocy wałka lub tłuczka pokrusz na mniejsze kawałki. Przesyp je do miski. Do osobnego naczynia wsyp mąkę. Dodaj do niej słodką paprykę, kmin rzymski, suszony czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj całość i dodaj wodę. W powstałym cieście maczaj kawałki boczniaków.

Skrzydełka z boczniaków – Pyszności

Następnie przełóż boczniaki do panierki z płatków kukurydzianych. Obtocz je dokładnie, żeby panierka znalazła się na każdym kawałku. Tak przygotowane boczniaku umieść w Ovi. Polej je olejem roślinnym i piecz przez 8-10 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Chrupiące skrzydełka z boczniaków

Skrzydełka z boczniaków – Pyszności

Skrzydełka z boczniaków

Po tym czasie nasze chrupiące skrzydełka z kurczaków są już gotowe. Dzięki pieczeniu w Ovi nie są zbyt tłuste i nie ma konieczności ich odsączania.

Skrzydełka z boczniaków – Pyszności

Podaj je na ciepło z ulubionym dipem: ketchupem, majonezem, sosem czosnkowym, BBQ… Wybierz taki dodatek, jaki lubisz najbardziej.

Skrzydełka z boczniaków – Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

×