PrzepisPrzekąskiChrupiące skrzydełka z boczniaków - przekąska, która oszuka mięsożerców

Chrupiące skrzydełka z boczniaków - przekąska, która oszuka mięsożerców

Chrupiące skrzydełka z boczniaków - przekąska, która oszuka mięsożerców
Ewa
22.06.2022 16:18, aktualizacja: 20.03.2024 11:19

Chrupiące skrzydełka z boczniaków to ostatnio hit każdej imprezy w naszym domu. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, a smak zaskoczy nawet mięsożerców. Ta wegetariańska przekąska udowadnia, że kuchnia roślinna to nie tylko nudne sałatki i znajdą w niej coś dla siebie również fani fast foodów.

Boczniaki to hodowlane grzyby, które od dłuższego czasu cieszą się coraz większą popularnością. Jest ciekawym zamiennikiem mięsa: powstają z niego nuggetsy, flaczki, kotlety czy właśnie skrzydełka. Występuje pospolicie, kupić go można w większości sklepów, a wiele osób decyduje się nawet hodować go samodzielnie w domu. W naszym wydaniu do przygotowania skrzydełek pominęliśmy jajko, więc są one wegańskie. Jeśli jeszcze nie jadłeś boczniaków, to ten przepis jest świetną okazją do zaproszenia ich do swojej kuchni.

Przepis na obłędnie pyszne, wegańskie skrzydełka znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Składniki:

             
  • 400 g boczniaków
  • 1 szkl. płatków kukurydzianych
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/4 szkl. sosu sojowego
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Przepis na chrupiące skrzydełka z boczniaków

Boczniaki umyj i osusz. Pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Zalej sosem sojowym- ma dużo smaku umami i jest dobrym zamiennikiem soli w niektórych przepisach.

Obraz

Płatki kukurydziane przełóż do woreczka strunowego i przy pomocy wałka lub tłuczka pokrusz na mniejsze kawałki. Przesyp je do miski. Do osobnego naczynia wsyp mąkę. Dodaj do niej słodką paprykę, kmin rzymski, suszony czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj całość i dodaj wodę. W powstałym cieście maczaj kawałki boczniaków.

Obraz

Następnie przełóż boczniaki do panierki z płatków kukurydzianych. Obtocz je dokładnie, żeby panierka znalazła się na każdym kawałku. Tak przygotowane boczniaku umieść w Ovi. Polej je olejem roślinnym i piecz przez 8-10 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Obraz

Skrzydełka z boczniaków

Po tym czasie nasze chrupiące skrzydełka z kurczaków są już gotowe. Dzięki pieczeniu w Ovi nie są zbyt tłuste i nie ma konieczności ich odsączania.

Obraz

Podaj je na ciepło z ulubionym dipem: ketchupem, majonezem, sosem czosnkowym, BBQ... Wybierz taki dodatek, jaki lubisz najbardziej.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także