Wirtualna Polska

Obtoczył kurczaka w mące, a przed smażeniem dodał 1 tajny składnik… Już zawsze będę tak robić!

Obtoczył kurczaka w mące, a przed smażeniem dodał 1 tajny składnik… Już zawsze będę tak robić!

Dobrze, że na YouTube jest kanał „Gotuj z Aussie”, bo pokazuje nam, jak zrobić tą pyszną, super-chrupiącą panierkę do smażonego kurczaka. Kurczak jest bardzo podobny w smaku do tego z KFC, jednak przyrządzany jest trochę inaczej. Wszystko dlatego, że szef kuchni wykorzystuje specjalny, tajny składnik, który prawdopodobnie Cię zaskoczy!

Wirtualna Polska

Aby stworzyć tego wyjątkowo chrupiącego kurczaka, używa puree ziemniaczane w proszku. Ten składnik nie tylko nadaje mu chrupkości, ale dodaje mu pikantny smak. Kto by pomyślał?!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Składniki:

  • 8 kawałków kurczaka,
  • 1 szklanka mąki,
  • ½ szklanki puree ziemniaczanego w proszku,
  • 1 łyżka soli kuchennej,
  • 1 łyżka suszonych ziół,
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku,
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku,
  • 2 jajka,
  • ¼ szklanki wody,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Ten doskonały przepis na kurczaka działa również z kurczakiem bez kości, a to doskonały sposób, aby urozmaicić każde wydarzenie w domu. Spróbujesz ten przepis? Daj nam znać w komentarzach!

Pokrój kurczaka na 8 części (2 podudzia, 2 skrzydełka, 2 filety przecięte na pół).

1

Do miseczki wsyp wszystki sypkie składniki…

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

2

… i wymieszaj. Właśnie przygotowałeś tę wspaniałą panierkę!

3

Teraz przystępujemy do panierowania. Nałóż jajko i panierkę na wszystkie części kurczaka, a gotowe kawałki w panierce pozostaw na 20 minut na talerzu. To pomoże im nabrać tej niezwykłej chrupkości.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

4

W tym czasie możesz rozgrzać olej do 190 stopni Celsjusza. Gdy minie 20 minut możesz zacząć smażyć kurczaka.

5

Smaż połowę kawałków (4szt) przez 15 minut…

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

6

… i przewracaj je co jakiś czas aby nabrały jednolitego, złocistego koloru.

7

Voilà! Prawda, że wygląda smakowicie?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

8


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×