Obtoczył kurczaka w mące, a przed smażeniem dodał 1 tajny składnik… Już zawsze będę tak robić!

Dobrze, że na YouTube jest kanał „Gotuj z Aussie”, bo pokazuje nam, jak zrobić tą pyszną, super-chrupiącą panierkę do smażonego kurczaka. Kurczak jest bardzo podobny w smaku do tego z KFC, jednak przyrządzany jest trochę inaczej. Wszystko dlatego, że szef kuchni wykorzystuje specjalny, tajny składnik, który prawdopodobnie Cię zaskoczy!

Aby stworzyć tego wyjątkowo chrupiącego kurczaka, używa puree ziemniaczane w proszku. Ten składnik nie tylko nadaje mu chrupkości, ale dodaje mu pikantny smak. Kto by pomyślał?!


Składniki:
- 8 kawałków kurczaka,
- 1 szklanka mąki,
- ½ szklanki puree ziemniaczanego w proszku,
- 1 łyżka soli kuchennej,
- 1 łyżka suszonych ziół,
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne,
- ½ łyżeczki czosnku w proszku,
- 1 łyżeczka cebuli w proszku,
- 2 jajka,
- ¼ szklanki wody,
- olej rzepakowy do smażenia.


Ten doskonały przepis na kurczaka działa również z kurczakiem bez kości, a to doskonały sposób, aby urozmaicić każde wydarzenie w domu. Spróbujesz ten przepis? Daj nam znać w komentarzach!
Pokrój kurczaka na 8 części (2 podudzia, 2 skrzydełka, 2 filety przecięte na pół).
Do miseczki wsyp wszystki sypkie składniki…


… i wymieszaj. Właśnie przygotowałeś tę wspaniałą panierkę!
Teraz przystępujemy do panierowania. Nałóż jajko i panierkę na wszystkie części kurczaka, a gotowe kawałki w panierce pozostaw na 20 minut na talerzu. To pomoże im nabrać tej niezwykłej chrupkości.


W tym czasie możesz rozgrzać olej do 190 stopni Celsjusza. Gdy minie 20 minut możesz zacząć smażyć kurczaka.
Smaż połowę kawałków (4szt) przez 15 minut…


… i przewracaj je co jakiś czas aby nabrały jednolitego, złocistego koloru.
Voilà! Prawda, że wygląda smakowicie?


Komentarze