Chrupiący kwiat z cebuli w panierce. Idealna przystawka na imprezę

Chrupiąca cebula panierowana może stać się naprawdę pyszną i smaczną przekąską. Kwiat z cebuli to idealna przekąska do piwa i wszelakich napojów nie tylko alkoholowych.

Krążki cebulowe cieszą się ogromnym powodzeniem. I nic w tym dziwnego, bo ich przygotowanie jest banalnie proste, a smakują naprawdę smacznie. Dzisiaj postanowiliśmy jednak trochę zaszaleć i z cebuli stworzyliśmy chrupiący kwiat. Pyszny smak zawdzięczamy naszej autorskiej mieszance przypraw w panierce – do chrupiącej cebuli panierowanej jak znalazł. Kwiat z cebuli nie dość, że prezentuje się okazale, to jeszcze jest prosty w przygotowaniu. Wszystkie składniki masz w swoim domu. Zachwyć swoich gości i zaserwuj im przekąskę wartą grzechu!

Chrupiący kwiat z cebuli krok po kroku

Kwiat z cebuli- składniki

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka soli
1 łyżka granulowanego czosnku
1 i 1/2 szklanki bułki tartej
1 szklanka mleka

Dip jogurtowy
200 g jogurtu naturalnego
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu

Przepis na chrupiącą przekąskę z cebuli

Zacznij od przygotowania warzywa. Cebulę obierz. Odetnij końcówkę cebuli, tak aby się nie przewracała po ustawieniu na desce do krojenia. Następnie ponacinaj ją dookoła. Zrób to małym nożem o ostrym końcu. Delikatnymi ruchami rozłóż cebulę tak, jak na zdjęciu. Uważaj, żeby nie poodrywać ponacinanych elementów.

Kwiat z cebuli- Pyszności

Kwiat z cebuli- Pyszności

Następnie umieść ją w wodzie z lodem na kilka minut, dzięki czemu warstwy dokładnie się rozdzielą. Dzięki temu też zminimalizujemy wydzielający się zapach i nie będziemy tak mocno płakać podczas smażenia i przygotowywania cebuli.

Kwiat z cebuli- Pyszności

Kwiat z cebuli- Pyszności

Przejdź do przygotowania chrupiącej panierki. W tym celu połącz: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, czosnek granulowany, suszone oregano i tymianek, sól oraz paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj. Mąka kukurydziana nadaje jeszcze więcej chrupkości i delikatnie żółty kolor. Dzięki kompozycji przypraw panierka nie będzie nudna i zyska dodatkowy smak i aromat.

Panierka do cebuli- Pyszności

Panierka do cebuli- Pyszności

Zanurz cebulę w mleku, po czym obtocz w przygotowanej mieszance. Powtórz ten proces dwa razy. Dzięki temu nasze warzywo dokładnie otoczy się mieszanką. Następnie obtocz cebulę w bułce tartej.
Panierowanie- Pyszności

Panierowanie- Pyszności

Smaż w rozgrzanym oleju do zarumienienia panierki. Następnie połóż na ręczniku papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Pamiętaj, że oleju musi być dobrze rozgrzany- w przeciwnym wypadku przekąska nie usmaży się odpowiednio, a panierka pochłonie mnóstwo tłuszczu.
Smażenie- Pyszności

Smażenie- Pyszności

Nasz dip jogurtowy świetnie komponuje się ze smażoną cebulą. Możesz jednak przygotowywać go do wielu różnych przekąsek.  W misce połącz ze sobą jogurt naturalny, ketchup, słodką paprykę, suszone oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Dip jogurtowy- Pyszności

Dip jogurtowy- Pyszności

Chrupiącą cebulę panierowaną z dipem jogurtowym podawaj od razu po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu. Przekąskę serwuj w towarzystwie domowego dipu jogurtowego. Chrupiąca cebula to świetna przekąska na każdą imprezę, a każdy fan piwa będzie zachwycony, gdy podasz mu ją do napoju.
Smacznego!

Kwiat z cebuli- Pyszności

Kwiat z cebuli- Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×