Ciasto francuskie z serem camembert i dodatkami – idealne dla wszystkich miłośników sera.

Ten przepis jest wręcz stworzony dla każdego, kto uważa, że ser jest jedną z najlepszych rzeczy, istniejących na całym świecie.

Ser camambert z cebulą, boczkiem i ziemniakami, a wszystko to zawinięte w cieście francuskim. Takie danie z pewnością należy się nam pod koniec ciężkiego tygodnia pracy. Jest po prostu przepyszne a do tego wygląda obłędnie! Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za przygotowanie tej potrawy. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.


Składniki:
- 1 opakowanie sera camembert
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 20 dag pokrojonego boczku
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju


Sposób przygotowania:
1. Ugotuj dwa ziemniaki.
2. Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj cebulę, a następnie przełóż ją na patelnię.


3. Do cebuli dodaj boczek i delikatnie podsmaż.
4. Pokrój ugotowane wcześniej ziemniaki w plastry.


5. Przekrój ser camembert na pół.
6. W miseczce rozbij jajko i dokładnie wymieszaj. Wytnij z ciasta francuskiego duży okrąg i przełóż je na płaską powierzchnię. Za pomocą pędzelka posmaruj ciasto rozbitym jajkiem.


7. Na środku ciasta umieść połówkę sera camembert.
8. Za pomocą łyżki nałóż usmażoną wcześniej cebulę z boczkiem na ser.


9. Następnie na warstwie cebuli z boczkiem poukładaj plastry ugotowanych ziemniaków.
10. Teraz czas na kolejną warstwę cebuli i boczku.
11. Na koniec przykryj wszystko drugą połówką sera camembert.
12. Za pomocą noża ponacinaj ciasto francuskie, tak jak na zdjęciu poniżej:
13. Pozaginaj nacięte kawałki ciasta do środka.
14. Ciasto francuskie ponownie nasmaruj rozbitym jajkiem.
15. Za pomocą noża delikatnie ponacinaj wierzchnią część ciasta, a na środku zrób małą dziurkę, tak jak na zdjęciu:
16. Przełóż na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 20 minut.
Po 20 minutach wyjmij gotowe danie. Mmm, pyszności!
Komentarze