PrzepisDania główneCiasto francuskie z serem camembert i dodatkami - idealne dla wszystkich miłośników sera.

Ciasto francuskie z serem camembert i dodatkami - idealne dla wszystkich miłośników sera.

Ciasto francuskie z serem camembert i dodatkami - idealne dla wszystkich miłośników sera.
Ala Krauzowicz
25.04.2016 14:44, aktualizacja: 23.03.2018 10:38

Ten przepis jest wręcz stworzony dla każdego, kto uważa, że ser jest jedną z najlepszych rzeczy, istniejących na całym świecie.

Ser camambert z cebulą, boczkiem i ziemniakami, a wszystko to zawinięte w cieście francuskim. Takie danie z pewnością należy się nam pod koniec ciężkiego tygodnia pracy. Jest po prostu przepyszne a do tego wygląda obłędnie! Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za przygotowanie tej potrawy. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.

Obraz

Składniki:

  • 1 opakowanie sera camembert
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 dag pokrojonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

1. Ugotuj dwa ziemniaki.

Obraz

2. Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj cebulę, a następnie przełóż ją na patelnię.

Obraz

3. Do cebuli dodaj boczek i delikatnie podsmaż.

Obraz

4. Pokrój ugotowane wcześniej ziemniaki w plastry.

Obraz

5. Przekrój ser camembert na pół.

Obraz

6. W miseczce rozbij jajko i dokładnie wymieszaj. Wytnij z ciasta francuskiego duży okrąg i przełóż je na płaską powierzchnię. Za pomocą pędzelka posmaruj ciasto rozbitym jajkiem.

Obraz

7. Na środku ciasta umieść połówkę sera camembert.

Obraz

8. Za pomocą łyżki nałóż usmażoną wcześniej cebulę z boczkiem na ser.

Obraz

9. Następnie na warstwie cebuli z boczkiem poukładaj plastry ugotowanych ziemniaków.

Obraz

10. Teraz czas na kolejną warstwę cebuli i boczku.

Obraz

11. Na koniec przykryj wszystko drugą połówką sera camembert.

Obraz

12. Za pomocą noża ponacinaj ciasto francuskie, tak jak na zdjęciu poniżej:

Obraz

13. Pozaginaj nacięte kawałki ciasta do środka.

Obraz

14. Ciasto francuskie ponownie nasmaruj rozbitym jajkiem.

Obraz

15. Za pomocą noża delikatnie ponacinaj wierzchnią część ciasta, a na środku zrób małą dziurkę, tak jak na zdjęciu:

Obraz

Po 20 minutach wyjmij gotowe danie. Mmm, pyszności!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także