Wirtualna Polska

Ciasto francuskie z serem camembert i dodatkami – idealne dla wszystkich miłośników sera.

Ciasto francuskie z serem camembert i dodatkami – idealne dla wszystkich miłośników sera.

Ten przepis jest wręcz stworzony dla każdego, kto uważa, że ser jest jedną z najlepszych rzeczy, istniejących na całym świecie.

Wirtualna Polska

Ser camambert z cebulą, boczkiem i ziemniakami, a wszystko to zawinięte w cieście francuskim. Takie danie z pewnością należy się nam pod koniec ciężkiego tygodnia pracy. Jest po prostu przepyszne a do tego wygląda obłędnie! Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za przygotowanie tej potrawy. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

 

camambert-1

Składniki:

  • 1 opakowanie sera camembert
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 dag pokrojonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj dwa ziemniaki.

camembert-2

2. Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj cebulę, a następnie przełóż ją na patelnię.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

camembert-3

3. Do cebuli dodaj boczek i delikatnie podsmaż.

camembert-4

4. Pokrój ugotowane wcześniej ziemniaki w plastry.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

camembert-5

5. Przekrój ser camembert na pół.

camembert-6

6. W miseczce rozbij jajko i dokładnie wymieszaj. Wytnij z ciasta francuskiego duży okrąg i przełóż je na płaską powierzchnię. Za pomocą pędzelka posmaruj ciasto rozbitym jajkiem.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

camembert-7

7. Na środku ciasta umieść połówkę sera camembert.

camembert-8

8. Za pomocą łyżki nałóż usmażoną wcześniej cebulę z boczkiem na ser.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

camembert-9

9. Następnie na warstwie cebuli z boczkiem poukładaj plastry ugotowanych ziemniaków.

camembert-10

10. Teraz czas na kolejną warstwę cebuli i boczku.

camembert-11

11. Na koniec przykryj wszystko drugą połówką sera camembert.

camembert-12

12. Za pomocą noża ponacinaj ciasto francuskie, tak jak na zdjęciu poniżej:

camembert-13

13. Pozaginaj nacięte kawałki ciasta do środka.

camembert-14

14. Ciasto francuskie ponownie nasmaruj rozbitym jajkiem.

camembert-15

15. Za pomocą noża delikatnie ponacinaj wierzchnią część ciasta, a na środku zrób małą dziurkę, tak jak na zdjęciu:

camembert-16

16. Przełóż na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 20 minut.

Po 20 minutach wyjmij gotowe danie. Mmm, pyszności!

camambert-1

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×