PrzepisKultowe ciasteczka baletki z makiem i marmoladą różaną. Najlepszy przepis na słodką przekąskę

Kultowe ciasteczka baletki z makiem i marmoladą różaną. Najlepszy przepis na słodką przekąskę

Ciastka Baletki - Pyszności
Ciastka Baletki - Pyszności
Ewa
11.11.2022 13:44, aktualizacja: 20.03.2024 12:57

Ciasteczka baletki, nazywane też bitkami, to kultowy przepis, który od lat robi furorę. Z łatwością upieczesz je w swoim domu.

Proste ciastka

Kultowe baletki, nazywane też bitkami, to obowiązkowa pozycja w wielu cukierniach z długą tradycją. Dwa biszkoptowe ciasteczka przełożone są różaną marmoladą. Całość posypana jest chrupiącą kołderką maku. Z łatwością odtworzysz uwielbiany przepis w swoim domu. Naszym zdaniem smakują jeszcze lepiej niż te z cukierni czy ze sklepu. Miękki biszkopt, pyszna marmolada i chrupiący mak to idealne połączenie na deser. Bitki to szybki i prosty deser, o wiele smaczniejszy niż sklepowe ciasteczka. Odkryj razem z nami smak dzieciństwa.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasteczka baletki

Składniki:

      
  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

  • 300 g maku
  • marmolada różana

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania masy biszkoptowej. Do miski wbij białka jaj i dodaj do nich część cukru. Ubij całość na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj pozostały cukier i żółtka. Dodaj porcjami przesianą mąkę, za każdym razem mieszając łyżką masę. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy.

Ciasteczka baletki- Pyszności
Ciasteczka baletki- Pyszności

Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie krążki tej samej wielkości i posyp czarnym makiem. Zachowaj między nimi odstępy. Wstaw ciastka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.

Ciasteczka baletki- Pyszności

Ciasteczka baletki- Pyszności
Ciasteczka baletki- Pyszności

Ciastka odstaw do wystudzenia. Następnie jedną część posmaruj porcją marmolady różanej i przyłóż drugą połówkę. Nie dociskaj drugiej części zbyt mocno, bo masa może wypłynąć. Marmoladę różaną możesz wymienić też na dowolną inną marmoladę lub dżem.

Ciasteczka baletki- Pyszności
Ciasteczka baletki- Pyszności

Nasze proste bitki są już gotowe. Podaj je do kawy lub herbaty i obserwuj, jak szybko znikają z talerzyka. Proste smaki z dzieciństwa zawsze świetnie się sprawdzają.

Smacznego!

Ciasteczka baletki- Pyszności
Ciasteczka baletki- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także