InspiracjeRęczna maszynka do mięsa – sekretna funkcja. Mało osób wie, że można w niej przygotować deser

Ręczna maszynka do mięsa – sekretna funkcja. Mało osób wie, że można w niej przygotować deser

Ręczna maszynka do mięsa – sekretna funkcja. Mało osób wie, że można w niej przygotować deser
Ewa
17.04.2022 14:20, aktualizacja: 17.06.2022 10:54

Ręczna maszynka do mięsa była dawniej obowiązkowym wyposażeniem w każdej kuchni. Dziś wiele osób o niej zapomniało, a jeszcze mniej pamięta, że miała ukrytą funkcję.

Skąd się wzięły ręczne maszynki do mięsa?

Kiedy pojawiła się pierwsza ręczna maszynka do mięsa? Pierwsze maszynki pojawiły się już w XIX wieku. Pomysłodawcą był Niemiec Karl Drais, uznawany również za jednego z twórców maszyny do pisania czy drezyny. Przez lata pomysł był wielokrotnie modyfikowany i usprawniany. W rezultacie możemy cieszyć się teraz elektrycznymi maszynkami, które zdejmują z nas ciężar "mielenia".

Zastosowanie ręcznej maszynki do mielenia

Chociaż technologia poszła bardzo do przodu, to w wielu domach w szafkach wciąż można znaleźć niezawodne, metalowe maszynki. Poza mięsem można było mielić w nich wysuszone bułki czy warzywa.

Okazuje się, że przy pomocy maszynki do mielenia można stworzyć pyszne ciastka! Jakich składników potrzebujesz i jak to zrobić?

Kruche ciasteczka z maszynki do mięsa przepis z PRL

Obraz

Składniki na ciastka z maszynki do mięsa. Przygotuj:

  • 500 g pszennej mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany ew. jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie: kakao/skórka z cytryny/cynamon/ekstrakt waniliowy

Jak zrobić ciastka z maszynki do mięsa? 

Krok 1

Przesyp mąkę na stolnicę. Na tarce do sera zetrzyj masło.

Obraz

Krok 2

Dodaj 3 żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia. Posiekaj ciasto nożem, by wymieszać składniki i zagnieć na jednolitą masę.

Obraz

Krok 3

Ciasto porcjami przeciskaj przez maszynkę do mięsa. By wykonać ciastka, niezbędna będzie specjalna nakładka.

Obraz

Krok 4

Wyłóż ukształtowane ciastka na blachę. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 15 minut.

Obraz

Jadłeś kiedyś takie ciasteczka?

A może do tej pory przygotowujesz je w swojej kuchni? Daj nam znać w komentarzu

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także