PrzepisDeseryCiasto Adam i Ewa z biszkoptem i mandarynkami. Rajski smak w każdym kawałku

Ciasto Adam i Ewa z biszkoptem i mandarynkami. Rajski smak w każdym kawałku

Ciasto Adam i Ewa z biszkoptem i mandarynkami. Rajski smak w każdym kawałku
Ewa
20.08.2022 12:19, aktualizacja: 21.08.2022 09:17

Ciasto Adam i Ewa cieszy się ogromną popularnością na każdej imprezie. Jest proste w przygotowaniu, a na stole prezentuje się bardzo elegancko. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości.

Chociaż nie jest znana dokładna geneza nazwy tego ciasta, to można się domyślać, że chodzi o wykorzystanie dwukolorowych herbatników. Ułożone na kształt szachownicy ciastka przykrywają śmietankową i pomarańczową masę. Spód tego ciasta to miękki i puszysty biszkopt. Ostrzegamy- może się okazać, że jedna blaszka tego ciasta to będzie za mało :)

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Adam i Ewa- składniki

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa pomarańczowa:

2 puszki mandarynek w syropie

2 szklanki soku pomarańczowego

2 budynie waniliowe

Masa śmietanowa:

600 ml śmietanki 30%

3 łyżeczki żelatyny

3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

50g herbatników maślanych

50 g herbatników kakaowych

Przepis na pyszne ciasto z mandarynkami

Oddziel białka od żółtek. W misce ubij białka na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodaj do nich żółtka i zmiksuj.

Ciasto Adam i Ewa- Pyszności
Ciasto Adam i Ewa- Pyszności

Do powstałej masy dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. Dokładnie połącz składniki, aby nie było grudek. Powstałą masę przelej do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Piecz przez 25-30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Przy pomocy patyczka sprawdź, czy ciasto już się upiekło.

Biszkopt- Pyszności
Biszkopt- Pyszności

Na przestudzonym biszkopcie ułóż odsączone z nadmiaru syropu kawałki mandarynek.

Biszkopt z mandarynkami- Pyszności
Biszkopt z mandarynkami- Pyszności

Budyń przesyp do miski i zalej sokiem pomarańczowym. Dokładnie wymieszaj, żeby rozpuścić proszek. Sok z puszki mandarynek przelej do rondelka i dodaj rozpuszczony proszek budyniowy. Podgrzewaj całość, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa. Powstałą masę przestudź i rozprowadź na biszkopcie z mandarynkami.

Ciasto Adam i Ewa- Pyszności
Ciasto Adam i Ewa- Pyszności

W misce ubij śmietankę 30% z cukrem pudrem. Powstałą bitą śmietanę wyłóż na ciasto. Na górze umieść na zmianę herbatniki kakaowe i maślane. Wstaw całość do lodówki na 4 godziny.

Ciasto Adam i Ewa- Pyszności
Ciasto Adam i Ewa- Pyszności

Po tym czasie nasze ciasto jest już gotowe. Podaj je swoim gościom i zobacz, jak zajadają ze smakiem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także