PrzepisCiasto bananowe bez pieczenia w zaledwie pół godziny. Kremowe i delikatne

Ciasto bananowe bez pieczenia w zaledwie pół godziny. Kremowe i delikatne

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta
21.01.2023 09:00

Ciasto bananowe bez pieczenia to fantastyczny deser dla wszystkich łasuchów. Na dodatek jest dziecinnie proste w przygotowaniu. Wystarczy dosłownie pół godziny, by wyczarować coś pysznego do popołudniowej kawy.

Lista składników na ciasto bananowe bez pieczenia jest bardzo krótka. Na dodatek kupicie je w najbliższym sklepie spożywczym. Bazą tego deseru jest groszek ptysiowy. Te delikatne chrupiące kuleczki zastąpią blaty ciasta. Wystarczy ułożyć je na dnie formy i przykryć aksamitnym kremem przygotowanym na bazie śmietany kremówki i galaretek cytrynowych. Kropką nad i jest mleczna czekolada i banany.

Zapewniamy, że obok tego ciacha trudno jest przejść obojętnie. Jest niezwykle kremowe, lekkie i delikatne. Posmakuje nawet najbardziej wymagającym domownikom i gościom. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem dobrze je schodzić w lodówce, by masa zdążyła stężeć. Przepis na to ciasto dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga "Kulinarna Chwila".

Ciasto bananowe bez pieczenia - przepis

Składniki:

• 20 dag groszku ptysiowego

• 700 ml śmietany 30 proc.

• 2 galaretki cytrynowe

• 300 g czekolady mlecznej

• 4 banany

• 1/2 szk. cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe bez pieczenia jest niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy jedynie pół godziny. Zacznij od rozpuszczenia obu cytrynowych galaretek w szklance gorącej wody. Galaretki odstaw do ostudzenia. Na dnie formy o wymiarach 24 cm x na 24 cm ułóż warstwę groszku ptysiowego. 660 ml śmietany kremówki ubij z cukrem pudrem. Dodaj jogurt naturalny, zmiksuj, wlej tężejącą galaretkę i wymieszaj delikatnie. 200 g czekolady pokrój w kostkę.

Banany obierz i pokrój w plasterki. Do ubitej masy śmietanowej dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj całość delikatnie. Połowę kremu wyłóż na groszek ptysiowy. Ułóż plasterki banana i resztę masy. Na masie ułóż resztę groszku ptysiowego. Pozostałą czekoladę połam i przełóż do rondelka, Wlej 40 ml kremówki i podgrzewaj do czasu rozpuszczenia się czekolady. Polewą polej wierzch ciasta. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego!

Zapraszamy na nasz kanał Youtube. Znajdziesz tam przepis na słodkie rogaliki z borówkami i budyniem:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także