Ciasto bez pieczenia Afrodyta jest idealne na każdą okazję. Przygotujesz je w kilka chwil

Ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Słodki Blog

,,Afrodyta” – czy już sama nazwa tego ciasta nie zapowiada jego przebojowości? Lekkie, pyszne, o doskonale cytrynowym aromacie i rozpływające się w ustach. Czy może być lepszy dodatek do popołudniowej kawy? To idealne ciasto bez pieczenia przygotujesz w 30 minut.

Ciasto ,,Adrodyta” to kolejna odsłona pomysłowości i cukierniczego kunsztu autorki ,,Słodkiego Bloga”. Jak można przeczytać w opisie, jest idealne na lato. Nie możemy się z tym nie zgodzić, ale jednocześnie musimy wtrącić swoje 3 grosze. Naszym zdaniem to ciasto bez pieczenia jest idealne na wszystkie pory roku i dosłownie każdą okazję – od zwykłego czasu dla siebie w niedzielne południe, po imieniny cioci.

Jak to w ciastach bez pieczenia dość często bywa, podstawą ,,Afrodyty” są biszkopty. Autorka bloga już nieraz pokazywała, że przy ich użyciu można robić cuda. A, co również ważne, czas przygotowania takich ciast jest niezwykle krótki. Cudowna propozycja na naprawdę niedługą wolną chwilę.

Ciasto bez pieczenia – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Słodki Blog

Ciasto bez pieczenia ,,Afrodyta”

  • 250 g serka mascarpone
  • około 20 biszkoptów
  • 250 g śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki konfitury brzoskwiniowej
  • poncz do biszkoptów: woda z cukrem i sokiem z cytryny

Sposób przygotowania:

Galaretkę wsyp do 250 ml gorącej wody, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 20 na 20 cm. Na jej dno wyłóż biszkopty i skropl je ponczem.

Ciasto bez pieczenia – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Słodki Blog

Serek mascarpone wyłóż do miski. Dosyp do niego 1 łyżkę cukru pudru i utrzyj przy pomocy trzepaczki. Teraz stopniowo dodawaj ostudzoną galaretkę cytrynową, cały czas mieszając.

Do drugiej miski wlej śmietankę i ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Następnie połącz obie masy, delikatnie wymieszaj i wylej na ułożoną w formie warstwę biszkoptów. Całość wyrównaj.

Teraz czas na ułożenie kolejnej warstwy z biszkoptów. Nie zapomnij, że je również należy skropić ponczem. Tak przygotowane ciasto przykryj folią i wstaw do lodówki.

Na patelni połącz masło z wiórkami kokosowymi i łyżką cukru. Smaż do uzyskania złotego koloru, a potem wystudź.

Wyjmij ciasto z lodówki i posmaruj konfiturą brzoskwiniową. Wierzch posyp usmażonymi wiórkami kokosowymi. Przykryj ciasto i z powrotem wstaw je do lodówki. Będzie idealne po spędzeniu tam nocy.

A jeśli szukasz ciekawego przepisu na omlet, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube.

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×