PrzepisJakub Kuroń opracował najlepszy przepis na ciasto bez pieczenia. Wystarczą tylko budyń, czekolada i herbatniki

Jakub Kuroń opracował najlepszy przepis na ciasto bez pieczenia. Wystarczą tylko budyń, czekolada i herbatniki

Jakub Kuroń opracował najlepszy przepis na ciasto bez pieczenia. Wystarczą tylko budyń, czekolada i herbatniki
Agnieszka
03.09.2022 08:53

Ciasto bez pieczenia to rozwiązanie szczególnie istotne dla osób, które z cukiernictwem nie mają zbyt wiele wspólnego. Jeśli więc chcesz zaimponować swoim gościom, jednak wypieki do tej pory Ci nie wychodziły - przychodzimy z pomocą. Deser inspirowany przepisem Jakuba Kuronia sprosta nawet największym oczekiwaniom fanów słodkości. 

Ciasto bez pieczenia jest idealną alternatywą dla zwykłych ciast, których przygotowanie wymaga nieco finezji w kuchni. Nie wszyscy bowiem muszą być mistrzami w odmierzaniu składników, czy dokładnego kontrolowania czasu pieczenia. Pomysł Kuronia rozwiązuje powyższe problemy. 

Spód z herbatników

Obraz

Największą zaletą poniższego przysmaku jest użycie herbatników jako spodu. Dzięki temu nie trzeba martwić się, że biszkopt czy inny rodzaj ciasta na spód nie wyjdzie. Herbatniki wystarczy w końcu ułożyć w formie i rozsmarować na nich pyszny krem. 

Ciasto bez pieczenia z budyniem

Składniki: 

  • 400 g herbatników
  • 1 waniliowy budyń bez cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 300 g serka mascarpone
  • 700 ml śmietany 36%
  • 8 łyżek cukru
  • kostka masła
  • kilka kostek czekolady
  • 2 łyżki żelatyny
  • 300 ml mleka

Sposób przygotowania:

Zacznij od przyrządzenia budyniu zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, wykorzystując do tego 300 ml mleka i 4 łyżki cukru. Dzięki temu budyń będzie bardzo gęsty. Po wymieszaniu odstaw go do ostygnięcia. Po wystudzeniu połącz go mikserem z całą kostką masła i 1 łyżeczką esencji waniliowej.

Formę do pieczenia o wymiarach 25 × 36 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż w niej 1 warstwę herbatników. Rozsmaruj na nich masę budyniową. Na górze masy rozłóż jeszcze jedną warstwę ciasteczek. 

Obraz

Zimną śmietanę ubij mikserem na niezbyt sztywną pianę. 1 łyżkę bitej śmietany połącz z serkiem mascarpone, aby stał się nieco rzadszy. Następnie połącz je ze sobą, dodając również cukier i żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody.

Rozsmaruj krem na drugiej warstwie ciasteczek. Wierzch ciasta posyp startymi wiórkami czekoladowymi. Wstaw całą formę do lodówki na kilka godzin, aby stężało. Po tym czasie ciasto bez pieczenia jest gotowe do jedzenia. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej słodkości, zajrzyj na nasz kanał na YouTube, gdzie między innymi dowiesz się, jak zrobić szybkie ciasto z tabliczką czekolady.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także