PrzepisŁatwe ciasto bez pieczenia à la leśny mech. Zrobisz je na bazie herbatników, bez użycia piekarnika

Łatwe ciasto bez pieczenia à la leśny mech. Zrobisz je na bazie herbatników, bez użycia piekarnika

Łatwe ciasto bez pieczenia a'la leśny mech. Fenomenalny deser podbije kubki smakowe -Pyszności; Foto: Canva.com
Łatwe ciasto bez pieczenia a'la leśny mech. Fenomenalny deser podbije kubki smakowe -Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
09.09.2022 18:58

Ciasto bez pieczenia à la leśny mech wspaniale sprawdzi się podczas rodzinnych imprez. Ten pyszny deser skrywa w sobie duże ilości szpinaku. Dzięki temu ciasto nie tylko jest smaczne, ale i zdrowe. Jeśli masz ochotę je wykonać - poniżej zdradzamy na nie przepis.

Ciasto w stylu kultowego mchu jest dziecinnie proste w wykonaniu. Poza tym, aby je przygotować, nie potrzebujesz piekarnika. Deser wspaniale smakuje w towarzystwie herbaty, czy kawy. Ciasto dekorujemy świeżymi owocami i serwujemy na zimno.

Wspaniały zielony deser

Szpinak - Pyszności; Foto: Canva.com
Szpinak - Pyszności; Foto: Canva.com

W ciepłe, słoneczne dni marzymy o zimnym, lekkim deserze. Takie właśnie jest ciasto bez pieczenia a'la leśny mech. Deser zasmakuje całej twojej rodzinie. Poza tym zachwyci każdego swoim pięknym wyglądem. Wszystko to, dzięki dużej ilości szpinaku, który jest odpowiedzialny za fantastyczny, zielony kolor ciasta.

Ciasto bez pieczenia à la leśny mech

Szpinak - Pyszności
Szpinak - Pyszności

Składniki:

  • 450 g szpinaku
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g herbatników z czekoladą
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w we wrzątku (około 5 łyżek wrzątku)

Sposób przygotowania:

Herbatniki dokładnie pokrusz. Następnie stop masło i połącz je z herbatnikami. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż powstałą masą herbatnikową. Na końcu wszystko dokładnie wyrównaj i odstaw na 30 minut do lodówki.

Szpinak zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Następnie dodaj do niego serek mascarpone, śmietankę, cukier i uprzednio rozpuszczoną żelatynę. Podczas dodawania składników, cały czas mieszaj masę. Na końcu przełóż ją do tortownicy z herbatnikowym spodem.

Deser przykryj folią do żywności i odstaw do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto i udekoruj je swoimi ulubionymi owocami. Wspaniale sprawdzą się tutaj borówki oraz pestki granatu.  Gotowe ciasto bez pieczenia zachwyci wszystkich swoim smakiem i pięknym wyglądem.

Jeśli masz ochotę na równie smaczny deser - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować deser na zimno z ananasem krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się podczas imprez rodzinnych.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także